Boris Johnson: Acum este timpul să așteptăm cu nerăbdare viitorul și construirea unei Marii Britanii mai globale

  • 28 Aprilie 2021 12:08
Boris Johnson: Acum este timpul să așteptăm cu nerăbdare viitorul și construirea unei Marii Britanii mai globale

Regatul Unit ''așteaptă cu nerăbdare viitorul'', după ce Uniunea Europeană a ratificat acordul comercial post-Brexit cu Londra, a afirmat miercuri premierul britanic Boris Johnson, relatează AFP și dpa.

Parlamentul European a votat covârșitor în favoarea acordului comercial post-Brexit încheiat de Regatul Unit și Uniunea Europeană, depășindu-se astfel ultimul obstacol în calea ratificării depline a documentului. Acordul, un document de 1.250 de pagini, a fost adoptat cu 660 voturi pentru, cinci voturi împotrivă și 32 de abțineri.

''Această săptămână este pasul final dintr-o lungă călătorie, oferind stabilitate noii noastre relații cu UE ca parteneri comerciali vitali, aliați apropiați și egali suverani. Acum este timpul să așteptăm cu nerăbdare viitorul și construirea unei Marii Britanii mai globale'', a declarat Johnson miercuri.

''Anul trecut, ambele părți au lucrat neobosit pentru a conveni un acord bazat pe cooperare amicală și comerț liber între egali suverani'', a susținut la rândul său negociatorul-șef britanic pentru Brexit, David Frost.

''Votul de astăzi aduce certitudine și ne permite să ne concentrăm asupra viitorului.Vom avea mult lucru împreună, noi și UE, prin intermediul noului Consiliu de parteneriat și suntem deciși să lucrăm pentru a găsi soluții care funcționează pentru ambele părți'', a adăugat David Frost.

Votul Parlamentului European pune capăt unei perioade de peste patru ani de negocieri și dezbateri dificile legate de ieșirea Regatului Unit din Uniunea Europeană, organizație din care țara a făcut parte timp de 47 de ani. Unda verde dată de eurodeputați pentru acordul comercial convenit in extremis pe 24 decembrie anul trecut a devenit urgentă, întrucât aplicarea cu titlu provizoriu a textului expiră vineri, 30 aprilie, iar Regatul Unit exclusese orice eventuală prelungire.

Aprobarea acordului, după o dezbatere de cinci ore, a fost însoțită de supunerea la vot a unei rezoluții fără caracter obligatoriu, în care aleșii europeni califică Brexitul drept o ''eroare istorică''.

Sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău