Boris Gâlcă: În R.Moldova nu a fost depistată, deocamdată, noua tulpină a SARS-CoV-2, originară din Marea Britanie

  • 29 Decembrie 2020 17:37
Boris Gâlcă: În R.Moldova nu a fost depistată, deocamdată, noua tulpină a SARS-CoV-2, originară din Marea Britanie

În Republica Moldova nu a fost depistată, deocamdată, noua tulpină a SARS-CoV-2, originară din Marea Britanie și care s-a răspândit deja în mai multe țări. Despre acest lucru a informat șeful-adjunct al Direcției municipale Protecție Socială și Sănătate, Boris Gâlcă, în cadrul unor audieri organizate de Consiliul Municipal Chișinău.

Nu avem evidențe clinice și simptome pentru această tulpină. Cert este că, persoanele care se întorc din Marea Britanie obligatoriu trebuie să stea în carantină.

Boris Gâlcă a menționat că situația epidemiologică în municipiul Chișinău rămâne în continuare foarte gravă. Deși, în ultimele zece zile se observă o slabă tendință de diminuare a numărului de cazuri noi, pe de altă parte se atestă creșterea gravității cazurilor.

În continuare paturi libere în terapie intensivă nu sunt și aceasta este cea mai mare provocare cu toate că am sporit de două ori capacitatea secțiilor de terapie intensivă, a adăugat șeful-adjunct al Direcției municipale Protecție Socială și Sănătate.

El a comunicat că primele doze de vaccin împotriva COVID-19, procurate de Republica Moldova, ar urma să ajungă la începutul lunii martie. Prioritar vor fi vaccinați lucrătorii medicali din prima linie, susține Boris Gâlcă.

Chișinăul, cu siguranță  trebuie considerat prioritar la vaccinare. Aici avem cea mai gravă situație epidemiologică. Prioritar trebuie vaccinați lucrătorii medicali. Este vorba despre cel puțin 10 mii de lucrători medicali din prima linie în lupta cu COVID-19. Ulterior, celelalte cadre medicale. Apoi urmează persoanele cu co-morbidități, persoanele din grupele de risc. În etapa a treia – populația.

De la începutul pandemiei de COVID-19, în municipiul Chișinău au fost confirmate peste 60 de mii de cazuri de infectări și aproape 1000 de decese provocate de complicațiile bolii.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
8,85
Cer fragmentat
Umiditate:99 %
Vint:3,09 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
9
Mon
8
Tue
12
Arhivă Radio Chișinău