BOP | Fiecare al cincilea om ar pleca definitiv din țară

  • 15 Mai 2018 13:46
0%
00:00:00
00:00:00

Fiecare al cincilea om ar pleca definitiv din Republica Moldova, arată datele Barometrului de Opinie Publică. Cei mai mulți cetățeni ar alege să plece în străinătate din cauza situației financiare. Și demografii atenționează că suntem în pragul unui nou val de emigrații.

Mai mult de jumătate dintre cetățenii Republicii Moldova, circa 56 la sută, ar pleca din țară dacă are avea posibilitatea, iar 21 la sută dintre ei ar pleca definitiv, spune sociologul și directorul Institutului de Politici Publice, Arcadie Barbăroșie.

„21 la sută dintre cetățeni, adică fiecare al cincilea ar pleca pentru totdeauna din Republica Moldova. Alți 35 la sută ar pleca pentru o perioadă, deci avem 56 la sută care ar pleca din țară: unii definitiv, alți temporar. Nu ar pleca niciodată din țară doar 42 la sută dintre respondenți. Motivele care ar duce la plecarea cetățenilor este în primul rând dacă situația economică din Republica Moldova ar deveni și mai rea, în cazul în care s-ar începe un război civil”, susține Arcadie Barbăroșie.

În ultima perioadă, anual, circa 10 mii de cetățeni părăsesc Republica Moldova, iar acum suntem în pragul unui nou val de emigrare. Demografii spun că principalul motiv pentru care oamenii pleacă peste hotare este situația economică dificilă, în special lipsa locurilor de muncă și salariile mici. Specialiștii susțin că din cauza migrației, în Republica Moldova rămân tot mai puține forțe de muncă, numărul divorțurilor este în creștere, iar natalitatea este scăzută.

„Emigrația din Republica Moldova are profilul tinerilor, în special al celor din zonele rurale. Pentru ei este mult mai complicat să-și găsească un loc de muncă legal și bine plătit acasă, de aceea aleg o muncă necalificată, dar plătită de zece ori mai bine în statele din împrejurimi, mă refer aici la zona europeană.

Întotdeauna migrația a existat ca un fenomen ce reflectă inegalitățile și inechitățile de dezvoltare economică atât la nivel național, cât și la nivel local. Pe termen lung, avem de pierdut din cauza migrației, pentru că o bună parte de migranți, o dată ce se află peste hotare de 5-7 ani, probabilitatea ca ei să se întoarcă și să trimită remitențe acasă este minimă, ei devin parte integrantă a societății în care s-au stabilit”, spune demograful Valeriu Sainsus.

Datele Barometrului de Opinie Publică din anul 2010, arată că 14,5% dintre cetățeni ar pleca peste hotare definitiv. Totodată, sondajele din anul trecut arătau că 24,4 % dintre cetățeni ar pleca pentru totdeauna peste hotare, în timp ce în acest an, 21% dintre oameni ar părăsi definitiv Republica Moldova.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: BIZNEWS cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
13,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:80 %
Vint:4,63 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău