Bookfest în IMAGINI | Cărțile de pe ambele maluri ale Prutului s-au întâlnit la Chișinău

  • 28 August 2019 15:26
Bookfest în IMAGINI | Cărțile de pe ambele maluri ale Prutului s-au întâlnit la Chișinău

Festivalului internațional Bookfest s-a deschis astăzi la ,,Moldexpo”, pentru iubitorii de carte. Salonul va fi deschis la Chișinău până pe 2 septembrie. Relatează Alina Rusu.

Ajunsă deja la cea de-a patra ediție, acest festival al cărții reunește circa 50 dintre cele mai importante edituri din Republica Moldova și România, propunându-le vizitatorilor cărți din cele mai variate colecții, atât pentru adulți cât și pentru copii. Toate, potrivit organizatorilor, vor putea fi procurate la prețuri mult mai mici decât în librării. Vor avea loc diferite evenimente: lansări de carte, discuții, saloane muzicale, întâlniri cu scriitori de pe ambele maluri ale Prutului. Vizitatorii au început deja să studieze cu atenție titlurile propuse, rafturile frumos amenajate.

Câțiva dintre vizitatori, pe care i-am întâlnit, ne-au spus că sunt interesați de eveniment și că găsesc aici multe cărți interesante, unii deja și-au procurat mai multe cărți. 

Acest eveniment de excepție este organizat de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării din Republica Moldova, în parteneriat cu Ministerul Culturii și Identității Naționale de la București, Institutul Cultural Român, Institutul „Eudoxiu Hurmuzachi” pentru Românii de Pretutindeni și de alte instituții de pe ambele maluri ale Prutului.

L-am întâlnit aici și pe secretarul general de stat, Igor Șarov, care a fost ales și în calitate de președinte de onoare al Bookfestului, pe care l-am rugat să se refere la  importanța acestui festival. Iată ce ne-a relatat Igor Șarov: 

Sincere mulțumiri asociației editorilor din România, pentru această cinste care mi-a fost acordată. Nu este numai o contribuție a mea, este meritul unei echipe, din care fac parte reprezentanți ai Asociației editorilor din România și Republica Moldova, cei ai ministerelor de pe ambele maluri ale Prutului, Institutului Cultural Român, institutului Eudoxiu Hurmuzachi”, mai nou al Camerei de Comerț a Republicii Moldova – o echipă care a desfășurat buna desfășurare a Bookfest-ului pe parcursul acestor ani.

Ași vrea să menționez și aportul colaboratorilor de la Biblioteca Națională din Chișinău la organizarea acestui festival. Anume aici se vor desfășura mai multe evenimente din cadrul Bookfest-ului – întâlniri cu scriitori, lansări de carte. 

Încă un moment pe care vreau să-l menționez este interesul sporit pentru carte. Și despre acest lucru ne vorbesc cifrele. Datele Asociației Editorilor din România ne arată că în anul trecut vânzările de carte au crescut cu 30 de procente în comparație cu anul precedent. 

Dacă vorbim despre deschiderea zilele acestea a librăriei „Cărturești” la moll-ul de la Botanica, cred că acesta este tot un rezultat al primei ediții a Bookfestului, unde Cărtureștii au fost prezenți masiv și-mi aduc aminte că după prima zi au vândut practic toată cartea. Ei au înțeles că în Chișinău există un public, există un interes pentru carte și inclusiv printre tineri. 

Mai menționez, că Institutul Cultural Român și Institutul Eudoxiu Hurmuzachi susțin editurile din R. Moldova și din România, achitând standurile de la Moldexpo și respectiv editurile donează carte, care prin intermediul Bibliotecii naționale va ajunge în alte biblioteci din Republica Moldova”, a relatat Igor Șarov. 

În cadrul festivalului va fi lansată Campania „Salvează lumea donând o carte”. Intrarea este liberă la toate evenimentele ce vor avea loc pe durata acestuia.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:28 %
Vint:11,32 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău