Bomba tarifelor la gaze, care ar putea exploda după alegerile parlamentare (Mold-Street)

  • 16 Februarie 2019 13:39
Bomba tarifelor la gaze, care ar putea exploda după alegerile parlamentare (Mold-Street)

Imediat după alegerile parlamentare Republica Moldova se poate confrunta cu o creștere semnificativă a tarifelor la gazele naturale, care va provoca și o scumpire și a alor servicii. De vină nu vor fi desigur că rezultatele scrutinului, ci politica tarifară din ultimii trei ani și majorarea prețului de import. 

Semnele unui astfel de scenariu sunt tot mai vizibile, potrivit Mold-Street.com

De exemplu prețul mediu de import al gazelor naturale pe parcursul anului 2018 s-a majorat cu circa o treime - de la 215,7 dolari pentru o mie de metri cubi în primul trimestru al anului, la 283,2 dolari pentru o mie de metri cubi în ultimul trimestru.

O majorare cu circa 20% a tarifelor la gaze

În același timp în calculul tarifului mediu pentru anul 2018 a fost inclus un preț mediu de doar 178,5 dolari pentru o mie de metri cubi. Astfel doar în ultimul trimestru al anului trecut, când importul este de circa 400 milioane metri cubi (40% din consumul mediu anual) prețul de import a fost cu o sută de dolari mai mare decât cel inclus în tarif.

Bomba tarifelor la gaze, care ar putea exploda după alegerile parlamentare (Mold-Street)

Doar aici s-a format o deviere financiară de circa 700 milioane lei, iar dacă mai luăm în calcul și devierile din trimestrele precedente, apoi diferența este mult mai semnificativă și poate fi recuperată doar din tarif. O estimare preliminară arată că ar putea fi necesară o ajustare cu 20% a tarifelor la gazele naturale.

Posibil că o parte din aceste devieri vor fi compensate din diferența dintre cursul mediu valutar inclus în tarif (17,68 lei pentru un dolar) și cel real (circa 17 lei).

Dar mai există și problema recuperării devierilor financiare negative de circa trei miliarde de lei acumulate de Moldovagaz în anii 2014-2015, din cauza neajustării la timp a tarifelor.

Moldovagaz, înglodată în datorii

Nu în zădar Ministerul Finanțelor consideră că în pofida faptului că în anii 2016-2017 întreprinderea moldo-rusă Moldovagaz a înregistrat profituri semnificative, există riscul considerabil "de neonorare/insuficiență a resurselor pentru onorarea obligațiilor asumate". 

Potrivit Ministerului Finanțelor, la finele anului 2017 capitalul propriu al SA Moldovagaz a înregistrat o valoare negativă de 1,03 miliarde lei, iar pierderea neacoperită a anilor precedenți constituia 4,58 miliarde lei.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:28 %
Vint:8,75 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău