Bolivia - Cel puțin 2,3 milioane de animale au pierit în incendii

  • 26 Septembrie 2019 09:11
Bolivia - Cel puțin 2,3 milioane de animale au pierit în incendii

Incendiile care au făcut ravagii pe o suprafață de 4 milioane de hectare în Bolivia au provocat, de asemenea, moartea a cel puțin 2,3 milioane de animale și au distrus în mod ''ireversibil'' o pădure primară endemică, potrivit estimărilor preliminare ale specialiștilor în domeniul mediului, citați de AFP, preluat de Agerpres.

"Am consultat biologii din (savana tropicală) Chiquitania și am depășit estimarea de 2,3 milioane de animale dispărute în numeroase arii protejate", a declarat miercuri pentru AFP Sandra Quiroga din cadrul departamentul de inginerie de mediu al Universității Naționale din Santa Cruz, situată în estul țării, zona cea mai afectată de incendii.

Printre animalele afectate se numără specii endemice de cervide și rozătoare, oceloți - o felină care trăiește în America Latină - furnicari, bursuci, pume, tapiri, jaguari, broaște țestoase, șopârle, lame, precum și viețuitoare acvatice.

Media locale au difuzat, de asemenea, imagini cu reptile carbonizate, păsări care zburau către regiunile cruțate de flăcări și cadavre de animale parțial arse.

Daunele provocate faunei din restul țării nu sunt deocamdată cunoscute.

Incendiile, care au mistuit începând din luna august 4,1 milioane de hectare de pădure și pășune, au devastat, de asemenea, pădurea primară care se întinde pe aproximativ o sută de hectare din rezervația Tucavaca, situată tot în departamentul Santa Cruz.

''Pădurea este total calcinată, iar pagubele sunt ireversibile. Niciodată ea nu va mai fi ca înainte", s-a plâns Quiroga.

În ciuda resurselor umane și tehnice desfășurate de autorități, incendiile din Bolivia nu se află nici în prezent sub control total.

Activiștii de mediu au acuzat guvernul președintelui Evo Morales că a aprobat recent o lege care autorizează creșterea de la 5 la 20 de hectare a suprafeței de teren ce poate fi defrișată pentru activități agricole.

Guvernul bolivian a afirmat că incendiile au fost declanșate de secetă, vânturile puternice și defrișările ilegale.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
28,85
Cer senin
Umiditate:22 %
Vint:3,6 m/s
Sun
19
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
18
Arhivă Radio Chișinău