Boli asemănătoare COVID-19 circulau din toamna 2019 printre angajații Institutului de virusolgie din Wuhan (Pompeo)

  • 16 Ianuarie 2021 09:30
Boli asemănătoare COVID-19 circulau din toamna 2019 printre angajații Institutului de virusolgie din Wuhan (Pompeo)

Șeful diplomației americane Mike Pompeo a acuzat din nou vineri China că ascunde adevărul cu privire la adevărata origine a pandemiei COVID-19, după ce o echipă a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) sosise joi la Wuhan pentru a ancheta asupra acestui subiect, relatează AFP, preluat de Agerpres.

Secretarul de stat american a afirmat că boli asemănătoare COVID-19 circulau deja în toamna anului 2019 printre membrii personalului Institutului de virusologie din Wuhan, oraș din centrul Chinei unde a fost detectată pentru prima oară această boală.

Mike Pompeo a cerut, de asemenea, echipei OMS să "exercite presiuni asupra guvernului Chinei" pentru a obține clarificări cu privire la această "nouă informație".

"Guvernul SUA are motive să creadă că mai mulți cercetători din interiorul Institutului de virusologie din Wuhan s-au îmbolnăvit în toamna 2019, înainte de identificarea primului caz de epidemie, având simptome compatibile atât COVID-19, cât și bolilor sezoniere curente", a afirmat șeful Departamentului de Stat, citat de AFP.

Această informație, potrivit lui Mike Pompeo, contrazice informațiile potrivit cărora nimeni din personalul Institutului din Wuhan nu se îmbolnăvise de COVID-19 sau de alte maladii generate de viruși înrudiți în perioada respectivă.

"Beijingul continuă și în prezent să ascundă informații vitale de care oamenii de știință au nevoie pentru a proteja lumea de acest virus mortal și de următorul", a argumentat el.

SARS-CoV-2 a fost detectat pentru prima oară la Wuhan la sfârșitul anului 2019 și de atunci s-a răspândit în întreaga lume, provocând peste 2 milioane de decese și contaminând alte zeci de milioane de persoane.

OMS asigură că stabilirea căii de transmitere a virusului de la animale la om este esențială pentru a preveni viitoare epidemii.

Administrația președintelui aflat la final de mandat Donald Trump a acuzat în mod repetat China că este responsabilă de epidemia de COVID-19, soldată cu peste 390.000 de morți în SUA. Președintele american s-a referit frecvent la SARS-CoV-2 ca la "virusul chinezesc".

Cu câteva zile înainte de încheierea efectivă a mandatului său, Mike Pompeo a atacat de mai multe ori principalele sale ținte: China, Iran și Cuba, notează AFP.

Șeful diplomației americane a afirmat în cursul acestei săptămâni că Iranul a devenit o "nouă bază" a Al Qaida, acuzație pusă la îndoială de experți și ridiculizată de Teheran, comentează agenția de presă franceză.

Sursa:Agerpres

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri * Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
6,63
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,54 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău