Bogdan Aurescu: Toți au așteptări mari de la noul Guvern, iar România va fi alături

  • 24 Iulie 2021 09:00
Bogdan Aurescu: Toți au așteptări mari de la noul Guvern, iar România va fi alături

Victoria forțelor pro-europene e o oportunitate fără precedent pentru Republica Moldova de a se apropia de Uniunea Europeană, iar România va rămâne cel mai importat avocat al Republicii Moldova la Bruxelles. O spune ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu, aflat într-o vizită oficială la Chișinău. Potrivit oficialului, proiectele de interconectare energetică rămân prioritare pe agenda Chișinău-București, notează IPN.

Victoria unei forțe politice proeuropene, reformatoare și democratice este salutată de Guvernul de la București. Potrivit ministrului român de Externe, România va oferi sprijin noului Executiv în lupta cu corupția și în implementarea proiectelor de relansare economică.

„Pentru România este de interes strategic ca Republica Moldova să fie stabilă, democratică, cât mai aproape de valorile europene, pentru că acestea sunt valorile pe care noi le împărtășim și suntem convinși că este în beneficiul direct al cetățenilor RM, ca tot ce se petrece în RM să se petreacă într-o logică democratică. Credem că această evoluție politică este în favoarea RM. Cetățenii au așteptări mari, imediate, de asta noul Guvern va trebui să livreze rezultate foarte rapid. Însă noul Guvern nu va fi singur, România va fi alături de Republica Moldova”, a spus Bogdan Aurescu în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova.

Potrivit șefului diplomației române, proiectele de interconectare energetică demarate anterior vor avea continuitate. În același timp, vor fi puse în aplicare proiecte noi care să asigure dezvoltarea economică a țării.

„Intenționăm să continuăm proiectele de interconectare strategică în domeniul energetic, în domeniul transporturilor. Mă refer la repararea podurilor peste Prut, la construcția de noi poduri, construcția interconectării de electricitate între cele două țări. Isaccea-Vulcănești-Chișinău este un proiect prioritar pentru noi. Finalizarea lucrărilor care să permită ajungerea la capacitatea deplină de până la 6 mln de m3 pe zi pentru gazoductul Iași-Ungheni-Chișinău”, a spus Bogdan Aurescu.

Uniunea Europeană este interesată ca în vecinătate sa estică să existe prosperitate, și previzibilitate, spune Aurescu.

„Este o oportunitate și pentru Uniunea Europeană. UE încearcă să acționeze tot mai mult la nivel global, ca un actor global. Dacă UE nu reușește să fie influentă în propria ei vecinătate, cu siguranță nu va putea fi cu adevărat un actor global. Această oportunitate, generată de rezultatul alegerilor din Republica Moldova, trebuie să fie fructificată de UE printr-o asistență consistentă, prin sprijin care nu înseamnă abandonarea condiționalităților, ci sprijin pentru realizarea acestor condiționalități”, a mai spus Aurescu.

Vizita ministrului român de Externe la Chișinău este prima vizită a unui oficial european în Republica Moldova după anunțarea rezultatelor alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
17,24
Cer senin
Umiditate:77 %
Vint:2,57 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău