Bogdan Aurescu: Securitatea națională „depinde de securitatea vecinilor”

  • 08 Septembrie 2021 15:44
Bogdan Aurescu: Securitatea națională „depinde de securitatea vecinilor”

Securitatea națională depinde de securitatea vecinilor, a declarat astăzi ministrul de externe al României, Bogdan Aurescu, la o sesiune dedicată provocărilor de securitate, în cadrul Reuniunii Diplomației Române. Prezentă la lucrări, Helga Schmid, secretarul general al OSCE, a avertizat în legătură cu erodarea arhitecturii de control a armelor convenționale și cu lipsa tot mai mare de transparență în materie de activități militare. 

Reporter: Carmen Cavrilă - Ministrul Bogdan Aurescu a atras atenția că în zona OSCE se suprapun mai multe tipuri de amenințări de securitate, de la conflicte prelungite la tot mai puține măsuri de construirea încrederii și securități, terorism, schimbări climatice, efectele noilor tehnologii și în multe cazuri lipsa bunei guvernări, dar și lipsa voinței politice pentru o rezolvare a problemelor. Secretarul general al OSCE, Helga Schmidt, a explicat că în acest moment Organizația de Securitate și Cooperare Economică este una dintre puținele platforme rămase care adună actori cu interese diferite și pune față în față militari din tabere opuse.

Helga Schmid: Avem amenințări suplimentare care vin din zona noilor tehnologii, ca armele hipersonice, sau drone, ori roiuri de drone sau situații în care inteligența artificială apare pe câmpurile de luptă, iar ființa umană este astfel exclusă din proces. Nu vreau să dramatizez, dar acestea sunt scenarii reale și de aceea OSCE oferă o platformă bună, pentru că avem toată lumea în jurul mesei și un dialog structurat.
Reporter: La rândul său, ministrul grec de externe, Nikos Dendias, a explicat că ordinea globală este amenințată uneori chiar din interiorul comunităților cu valori democratice și s-a referit chiar la o minoritate din cadrul NATO care nu respectă principiile organizației și folosește intermediari și chiar mercenari.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:53 %
Vint:2,57 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău