Bogdan Aurescu s-a întâlnit cu Svetlana Tihanovskaia, la solicitarea opozantei din Belarus

  • 02 Septembrie 2021 18:05
Bogdan Aurescu s-a întâlnit cu Svetlana Tihanovskaia, la solicitarea opozantei din Belarus

Ministrul de Externe al României, Bogdan Aurescu, s-a întâlnit, joi, cu lidera opoziției bieloruse, Svetlana Tihanovskaia, a anunțat ministerul de la București. Întâlnirea a avut loc la reuniunea Forumului Strategic de la Bled din Slovenia, la solicitarea opozantei.

„În cadrul întrevederii, ministrul Bogdan Aurescu a reiterat îngrijorarea părții române față de deteriorarea continuă a situației interne din Belarus și față de continuarea încălcărilor grave și sistematice ale drepturilor omului în această țară. Totodată, ministrul român a salutat aspirațiile și atașamentul cetățenilor din Belarus pentru valorile democratice și drepturile și libertățile fundamentale.

Ministrul român a reamintit formele de sprijin acordat de România în beneficiul cetățenilor belaruși, menționând, printre altele, participarea României la activarea Mecanismului Moscova al OSCE, respectiv susținerea creării mecanismului "International Accountability Platform for Belarus", destinat documentării încălcărilor grave ale drepturilor omului în această țară, susținerea celor patru pachete de sancțiuni UE adoptate până acum, contribuția de 100.000 de euro acordată prin decizia ministrului român de externe anul trecut prin European Endowment for Democracy (EED), pentru susținerea societății civile și a mass media independente, precum și acordarea de către Guvernul român a 100 de burse studenților belaruși persecutați de regim.

De asemenea, a amintit inițiativa din septembrie 2020 a Președintelui României, Klaus Iohannis, care, împreună cu omologii polon și lituanian, a propus pregătirea unui plan economic de sprijin din partea UE pentru un Belarus democratic, pe baza acestei propuneri Comisia Europeană prezentând în acest an un proiect concret în valoare de trei miliarde de euro.

Ministrul Aurescu a arătat că sprijinul va continua, fiind examinată acordarea unei sume similare în acest an pentru susținerea societății civile și a mass media independente, tot prin EED. De asemenea, a condamnat folosirea migranților de către Belarus împotriva unor state membre ca Lituania, Letonia sau Polonia. Totodată, întrevederea a prilejuit un schimb aprofundat de opinii privind evoluțiile din Belarus.

La rândul său, Svetlana Tihanovskaia a mulțumit în mod deosebit ministrului român de externe pentru tot sprijinul României, precum și pentru asistența concretă furnizată, făcând referire specială la Planul Cuprinzător de Sprijin Economic pentru un Belarus Democratic prezentat de Comisia Europeană ca urmare a inițiativei Președintelui României și omologilor din Polonia și Lituania”, se arată în comunicatul MAE, potrivit DIGI24.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
7,18
Cer acoperit de nori
Umiditate:91 %
Vint:4,12 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
11
Arhivă Radio Chișinău