Bogdan Aurescu: România susține propunerile secretarului general Jens Stoltenberg în procesul de reflecție NATO 2030

  • 23 Martie 2021 16:50
Bogdan Aurescu: România susține propunerile secretarului general Jens Stoltenberg în procesul de reflecție NATO 2030

România este foarte angajată în susținerea propunerilor secretarului general Jens Stoltenberg în cadrul procesului de reflecție asupra viitorului Alianței Nord-Atlantice NATO 2030 și își dorește o creștere a rolului NATO atât din punct de vedere politic, cât și militar, a declarat ministrul român de externe Bogdan Aurescu la sosirea la reuniunea de la Bruxelles a miniștrilor de externe din țările membre.

Ministrul român de externe a evidențiat că reuniunea de la Bruxelles este prima cu prezență fizică după cea din noiembrie 2019, fiind în același timp primul prilej de întâlnire cu noul secretar de stat american Antony Blinken.

Bogdan Aurescu a afirmat însă că subiectul cel mai important de pe agendă este procesul de reflecție NATO 2030.

"România este foarte angajată în susținerea propunerilor secretarului general, apreciem foarte mult rolul de coordonare al dlui (Jens) Stoltenberg în acest proces. După cum a fost reflectat și în recenta convorbire telefonică între președintele României, dl Klaus Iohannis, și secretarul general, suntem un puternic contributor și susținător al creșterii rolului NATO atât din punct de vedere politic, cât și militar", a spus Aurescu.

El a adăugat că, în opinia României, acest proces este o bună oportunitate pentru a crește capacitatea Alianței de a întări securitatea spațiului euroatlantic și că ar trebui pus mai mult accent pe apărare și disuasiune. "Postura NATO trebuie întărită, în special pe Flancul de Est", a subliniat el.

"Cel mai important rezultat al discuției despre procesul NATO 2030 va fi decizia de a iniția negocierile pentru noul concept strategic. Există într-adevăr un nou mediu de securitate comparativ cu cel din 2010, când a fost adoptat conceptul strategic de la Lisabona", a mai spus ministrul de externe român.

El a mărturisit că este bucuros că a fost primul ministru de externe din Alianță care a susținut, în noiembrie 2019, această inițiere a negocierilor pentru un nou concept strategic al NATO.

"În urma acestei discuții vom putea avea mai multă unitate transatlantică, vom putea întări apărarea noastră colectivă și să proiectăm stabilitate prin cooperare și dialog, vom putea să aprofundăm și să dezvoltăm parteneriatele noastre și să întărim reziliența strategică a statelor membre și a Alianței ca întreg", a afirmat Aurescu.

El a reiterat că pandemia a arătat că reziliența este foarte importantă și că "este extrem de relevant și necesar să ne reducem dependența de actori care nu gândesc la fel ca noi și încearcă să influențeze procesul nostru de luare a deciziilor atât în afaceri externe, cât și în chestiuni de securitate, și în același timp să creștem cooperarea cu parteneri care gândesc ca noi".

Aurescu a reamintit, în context, că România și-a anunțat intenția de a înființa, la București, un centru euroatlantic pentru reziliență.

"Parteneriatul dintre UE și NATO ar trebui consolidat, la fel ca parteneriatul cu actori care gândesc la fel de pe întreg globul, precum și legăturile cu partenerii noștri din vecinătate. Nu în ultimul rând ar trebui să lucrăm mai mult cu țările aspirante la aderare pentru că politica ușilor deschise este o politică de foarte mare succes care a adus reforme în țările respective și mai multă stabilitate și securitate în regiunile în care se află ele", a mai spus Aurescu.

Despre subiectul operațiunii NATO din Afganistan, care este și el pe agenda reuniunii, Aurescu a spus că România este angajată să-și mențină prezența de 670 de militari în Afganistan și că orice ajustare a acestei prezențe va avea loc numai în strânsă coordonare între toți aliații, dar că va depinde și de condițiile din teren și de evoluția negocierilor de pace inter-afgane.

Sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de Muzică cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
-1,71
Cer senin
Umiditate:85 %
Vint:1,54 m/s
Tue
0
Wed
1
Thu
4
Fri
4
Sat
3
Arhivă Radio Chișinău