Bogdan Aurescu: Republica Moldova se confruntă cu multiple atacuri hibride care au scopul de a deraia cursul reformelor

  • 26 Noiembrie 2022 10:26
Bogdan Aurescu: Republica Moldova se confruntă cu multiple atacuri hibride care au scopul de a deraia cursul reformelor

Republica Moldova se confruntă cu multiple atacuri hibride, care îmbracă cele mai variate forme, a declarat ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, într-un interviu pentru Agerpres.

"Vorbim de crize suprapuse și generate artificial. Scopul acestora este unul foarte simplu: acela de a deraia cursul reformelor și al integrării europene asumat ferm de președintele Republicii Moldova și de Guvern și susținut clar de majoritatea parlamentară. Spre exemplu, reducerea de către Gazprom, în fiecare lună, a volumelor de gaze naturale livrate Republicii Moldova.

Este însă remarcabilă vigoarea, determinarea cu care autoritățile și cetățenii Republicii Moldova țin piept acestor provocări masive", a precizat șeful diplomației române, scrie Digi24.

În contextul viitoarei reuniuni a miniștrilor Afacerilor Externe din țările membre NATO, care va avea loc la București săptămâna viitoare, Bogdan Aurescu a subliniat că este "prima dată când Republica Moldova este invitată la un astfel de format", lucru care "confirmă de fapt importanța pe care aliații o acordă stabilității Republicii Moldova, în special în aceste momente dificile pentru Chișinău".

"Pachetul de asistență decis la Summitul NATO de la Madrid oferă sprijinul aliat pentru planurile Republicii Moldova pe termen lung pentru dezvoltarea și modernizarea sectorului de securitate și apărare. De asemenea, unele dintre obiectivele importante ale sprijinului NATO pentru Republica Moldova sunt întărirea capacităților logistice, de instruire și management al resurselor umane", a arătat Bogdan Aurescu.

El a menționat că Alianța implementează o serie de proiecte destinate întăririi rezilienței și capacităților de pregătire în domeniul urgențelor civile ale Republicii Moldova.

"Amintesc aici de alocările recente oferite de România la fondurile voluntare NATO cu 1.300.000 dolari dedicate întăririi rezilienței și capacității de apărare pentru Ucraina, Republica Moldova, Georgia și Iordania. Din acest cuantum pe care România îl redirecționează pentru sprijinul partenerilor, Republica Moldova beneficiază de suma cea mai consistentă, 600.000 de dolari. Toate aceste contribuții reprezintă o reflectare practică a importanței speciale acordate de România, în mod constant, politicii NATO de parteneriate, țara noastră fiind pe deplin angajată în îndeplinirea tuturor obligațiilor care îi revin", a susținut ministrul de Externe.

Șeful diplomației române a subliniat că România va continua să fie "un contribuitor responsabil și activ la promovarea securității și stabilității euroatlantice, inclusiv în ceea ce privește Republica Moldova, stat în care creșterile fără precedent ale prețurilor pentru gazele naturale și energia electrică, inflația galopantă care a atins deja nivelul de 34,6% în octombrie 2022, pierderea accesului la piețe tradiționale spre care se îndreptau exporturile de produse agricole, embargoul impus de Rusia la 15 august la importul de produse vegetale pun o presiune extraordinară asupra cetățenilor și a resurselor bugetare gestionate de Guvernul de la Chișinău". 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
11,63
Cer senin
Umiditate:74 %
Vint:3,09 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău