Bogdan Aurescu: Programele derulate de NATO în sprijinul și cu acordul R.Moldova au avut un impact benefic pentru modernizarea forțelor armate și pentru sporirea rezilienței acestui stat
-
20 Iunie 2020 11:02
Cooperarea și programele derulate de NATO în sprijinul și cu acordul Republicii Moldova au avut un impact benefic pentru modernizarea forțelor armate ale Republicii Moldova.
Mai mult decât atât, într-un interviu acordat portalului pulsulgeostrategic.ro, citat de TVR Moldova, ministrul de Externe al României, Bogdan Aurescu, a precizat că programele comune derulate cu NATO au dus la sporirea rezilienței Republicii Moldova ca stat.
„Aceste activități de cooperare și programe derulate de NATO în sprijinul și cu acordul Republicii Moldova au avut un impact benefic pentru modernizarea forțelor armate ale Republicii Moldova și pentru sporirea rezilienței acestui stat”, a declarat Bogdan Aurescu.
Potrivit șefului diplomației de la București, cooperarea dintre Republica Moldova și NATO este una de lungă durată, întrucât a început în anul 1994, odată cu începerea participării Republicii Moldova la Parteneriatul pentru Pace al NATO.
„Relația dintre Republica Moldova și NATO s-a bazat și continuă să se bazeze pe respectarea deplină, de către Alianță, a neutralității constituționale a Republicii Moldova. Ca atare, limitele și consistența activităților de cooperare sunt determinate exclusiv de disponibilitatea autorităților de la Chișinău de a se angaja în astfel de activitățI”, a spus Bogdan Aurescu în interviu.
Oficialul a menționat programele derulate de NATO pentru consolidarea integrității în instituțiile din domeniul securității naționale a Republicii Moldova, pentru întărirea capacității de apărare a statului în fața amenințărilor cibernetice ori pentru distrugerea stocurilor de pesticide și alte substanțe dăunătoare stocate de-a lungul timpului în vecinătatea unor colectivități locale din Republica Moldova și care prezentau riscuri serioase la adresa sănătății acelor cetățeni. NATO este și va rămâne deschisă menținerii și aprofundării cooperării cu Republica Moldova.
Bogdan Aurescu a făcut referire și la relația României cu R. Moldova, care este una cu totul specială, fiind bazată pe comunitatea de istorie, limbă și cultură, precum și pe parteneriatul strategic bilateral pentru integrarea europeană a R. Moldova.
„Caracterul privilegiat al relației noastre bilaterale este, așadar, unul durabil, care transcende diversele contexte vremelnice, în care unele sau altele dintre forțele politice se regăsesc în poziții de decizie la Chișinău”, a spus Bogdan Aurescu.