Bogdan Aurescu: Până la finalul anului, România preconizează să vireze către R. Moldova o primă tranșă de 25 milioane de euro sub formă de granturi din pachetul de 100 de milioane de euro

  • 22 Noiembrie 2022 10:45
Bogdan Aurescu: Până la finalul anului, România preconizează să vireze către R. Moldova o primă tranșă de 25 milioane de euro sub formă de granturi din pachetul de 100 de milioane de euro

România preconizează să vizeze Republicii Moldova, până la finalul anului, o primă tranșă de 25 milioane de euro sub formă de granturi din pachetul de asistență de 100 de milioane de euro, a anunțat ministrul de externe, Bogdan Aurescu, la finalul Conferinței ministeriale a Platformei de Sprijin pentru Republica Moldova, co-prezidată de aceasta, împreună cu omologii german și francez, Annalena Baerbock și Catherine Colonna, aceasta din urmă fiind și gazda evenimentului.

România va rămâne solidară cu Republica Moldova și va continua să o sprijine atâta timp cât va fi necesar, a declarat, la Conferința de la Paris, ministrul de externe, Bogdan Aurescu. El a insistat: "Niciodată în istoria recentă, Republica Moldova nu a avut nevoie de ajutorul comunității internaționale la fel ca acum" și a adăugat că războiul brutal dezlănțuit de Rusia împotriva Ucrainei este principalul motor al crizelor energetică și economică cu care se confruntă Chișinăul.

Șeful diplomației române a menționat că războiul brutal dezlănțuit de Rusia împotriva Ucrainei este principalul motor al crizelor energetică și economică cu care se confruntă Chișinăul. Totodată, războiul de agresiune al Moscovei a adus la lumină multiplele vulnerabilități ale Republicii Moldova în materie de economie, pe dimensiune sociopolitică, dar și în ceea ce privește reziliența și capabilitățile de apărare, a mai spus ministrul de externe și a amintit, în acest context, care au fost măsurile concrete de sprijin ale României pentru țara vecină.

„Am informat despre demersurile făcute de România în circumstanțe atât de dificile pentru Republica Moldova. Concret, prin asigurarea a 80-90% din necesarul de energie electrică, începând cu 14 octombrie, dar și prin alte forme de asistență în sectorul energetic, Bucureștiul a plătit, recent, Republicii Moldova un grant de aproximativ 10 milioane de euro sub formă de sprijin bugetar direct. În același timp, dintr-un pachet de asistență de 100 de milioane de euro, România intenționează să plătească, până la sfârșitul acestui an, o primă tranșă de 25 de milioane de euro, sub formă de granturi pentru implementarea proiectelor din sectoarele educației, dezvoltării regionale și serviciilor de utilități publice. Și, desigur, România va continua să susțină puternic Republica Moldova pentru a face față provocărilor de astăzi și din viitor. Îi vom fi alături nu doar în această iarnă grea, ci și pe drumul său de a deveni stat membru al Uniunii Europene”, a spus Bogdan Aurescu.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
6,07
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău