Bogdan Aurescu: NATO a acordat și va continua să acorde sprijin politic și practic substanțial Ucrainei atât cât va fi necesar

  • 26 Noiembrie 2022 16:06
Bogdan Aurescu: NATO a acordat și va continua să acorde sprijin politic și practic substanțial Ucrainei atât cât va fi necesar

Alianța Nord-Atlantică a acordat și va continua să acorde sprijin politic și practic substanțial Ucrainei atât cât va fi necesar, a declarat ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, într-un interviu acordat Agerpres.

Șeful diplomației române a precizat că la Reuniunea miniștrilor de Externe din țările membre NATO, care va avea loc săptămâna viitoare la București, "o dimensiune importantă a discuțiilor dintre aliați va viza modalitățile concrete de consolidare a sprijinului politic pentru Ucraina, inclusiv prin amplificarea dialogului și consultărilor cu aliații ca răspuns la provocările de securitate cu care se confruntă autoritățile de la Kiev pe fondul intensificării agresiunii brutale a Rusiei".

Bogdan Aurescu a menționat că "aliații vor analiza modalitățile de consolidare a asistenței substanțiale oferite Ucrainei, inclusiv în sprijinul efortului operațional al forțelor armate ucrainene, cât și pe termen mediu și lung, prin sprijinirea eforturilor de modernizare a sectorului de apărare, consolidării interoperabilității pe termen lung, precum și a procesului de reconstrucție și a cursului reformelor".

"Desigur, consolidarea acestui sprijin nu se poate realiza în mod optim decât în contextul alocării de către aliați a resurselor adecvate pentru implementarea proiectelor curente și de viitor incluse în cadrul Pachetului de Asistență Cuprinzătoare, precum și a altor inițiative de cooperare și priorități de interes comun", a punctat șeful diplomației române.

Ministrul Afacerilor Externe anticipează că reuniunea de la București "va reflecta din nou angajamentul ferm al statelor membre NATO de a continua și intensifica asistența pentru Ucraina, în coordonare cu toți partenerii relevanți, în primul rând Uniunea Europeană, cooperarea strânsă NATO - UE jucând un rol esențial în continuarea sprijinului pentru Ucraina".

El a reamintit că la nivelul Uniunii Europene a fost decisă acordarea unui pachet financiar substanțial, pe o perioadă de un an, totalizând până la 18 miliarde de euro, sub formă de împrumuturi. La 24 noiembrie, Parlamentul European a aprobat acest pachet propus de Comisia Europeană, suma adăugându-se la asistența furnizată prin intermediul instrumentelor existente și reprezentând un sprijin constant, în medie, de 1,5 miliarde de euro pe lună, în măsură să acopere mare parte din nevoile de finanțare și funcționare din Ucraina.

"Desigur, nevoile Ucrainei sunt numeroase și diverse, mai cu seamă că bombardamentele ruse continuă și distrug părți vitale din infrastructura critică a Ucrainei, pe segmente precum energia și aprovizionarea cu apă", a arătat Aurescu.

Zilele trecute, pe 24 noiembrie, s-au împlinit nouă luni de la începutul războiului de agresiune declanșat de Federația Rusă împotriva Ucrainei, a reamintit ministrul de Externe. "Încă de la începutul acestei agresiuni, precum și în toată această perioadă, România a arătat o solidaritate extraordinară pentru Ucraina. La nivel guvernamental, de la debutul conflictului, contactele cu partenerii ucraineni s-au intensificat, iar România a manifestat deschidere pentru construirea unei noi relații bilaterale cu Ucraina, bazată pe încredere și solidaritate. Cooperarea noastră la nivel regional ține seama de natura riscurilor și amenințărilor. Avem de gestionat provocări comune, care decurg din conduita iresponsabilă a Federației Ruse", a spus Aurescu.

"Suntem ferm convinși că Ucraina va avea nevoie de tot ajutorul comunității internaționale în viitor, inclusiv din perspectiva efortului de reconstrucție, în cadrul căruia NATO și UE joacă un rol esențial. România este pregătită să participe la acest efort și aș vrea să subliniez că obiectivul unei Ucraine stabile, sigure, democratice și prospere este în interesul nostru imediat și strategic național", a declarat șeful diplomației române. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:94 %
Vint:1,54 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău