Bogdan Aurescu, întrebat despre prezența militarilor străini în România: Avem în acest moment aproximativ 5.000 de militari NATO

  • 28 Noiembrie 2022 08:56
Bogdan Aurescu, întrebat despre prezența militarilor străini în România: Avem în acest moment aproximativ 5.000 de militari NATO

Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a precizat că în România sunt aproximativ 5.000 de militari NATO, alături de tehnica de luptă aferentă. Potrivit lui Aurescu, în urma unei decizii luate la Summitul de la Madrid, urmează să fie repoziționate anumite echipamente militare din România, transmite news.ro.

Bogdan Aurescu a declarat, duminică seară, la Digi 24, că la unul dintre summiturile NATO s-a decis crearea grupurilor de luptă în sudul flancului estic, inclusiv grupul de luptă din România, scrie G4Media.

”Avem în acest moment, în România, aproximativ 5.000 de militari NATO. Una dintre deciziile importante luate la Summitul NATO din martie, cel de dinaintea Summitului de la Madrid, a fost crearea grupurilor de luptă în sudul flancului estic, inclusiv grupul de luptă din România, cel care este condus de Franța. În cadrul acestui grup de luptă există militari francezi, belgieni, luxemburghezi, olandezi, la care se adaugă prezența militară americană. În jur de 5.000 de militari aliați, împreună cu tehnica de luptă aferentă sunt deja în România”, a declarat Bogdan Aurescu.

Ministrul de Externe a explicat că grupul de luptă, conceput inițial ca fiind un batalion, va trebui să se dezvolte la nivel de brigadă.

”La summitul de la Madrid a mai fost luată o decizie importantă, și anume de consolidare și eficientizare, în continuare, a securității flancului estic. Asta înseamnă că Grupul de luptă care inițial a fost conceput ca având nivel de batalion va trebui să se dezvolte la nivel de brigadă. Asta nu înseamnă că toți acești militari vor fi prezenți tot timpul în România. Asta înseamnă, însă, că trebuie să lucrăm de aici înainte pentru implementarea acestei decizii a Summitului de la Madrid, în așa fel încât să creștem acest grup de luptă la nivel de brigadă prin alocarea clară de forțe suplimentare, care, dacă este nevoie, vor veni în România. Oricum ei vor veni în România pentru exerciții și pentru interoperabilitate cu ceilalți militari aliați”, a spus Aurescu

Bogdan Aurescu a vorbit și despre repoziționarea unor echipamente militare.

”De asemenea, conform deciziei Summitului de la Madrid, va trebui să repoziționăm echipamente în România. Mai sunt și alte măsuri ce urmează să fie luate. Sunt o serie de măsuri care nu se bazează doar pe prezență militară sporită, ci are în spate un set întreg de elemente care consolidează și eficientizează apărarea pe flancul estic”, a declarat Aurescu.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
-1,76
Cer acoperit de nori
Umiditate:93 %
Vint:5,14 m/s
Sat
2
Sun
1
Mon
0
Tue
1
Wed
1
Arhivă Radio Chișinău