Bogdan Aurescu: În cazul României, nu va exista o “oboseală a războiului”. România va susține Ucraina cu toate puterile de care dispune

  • 25 August 2022 09:48
Bogdan Aurescu: În cazul României, nu va exista o “oboseală a războiului”. România va susține Ucraina cu toate puterile de care dispune

Ministrul român al afacerilor externe Bogdan Aurescu l-a asigurat miercuri pe ambasadorul agreat al Ucrainei la București, Ihor Prokopchuk, că în cazul României acest tip de “oboseală a războiului” nu va exista și că Bucureștiul va continua să sprijine țara vecină, confruntată de șase luni cu agresiunea militară ilegală a Federației Ruse.

Șeful diplomației române l-a primit miercuri pe noul ambasador al Ucrainei cu ocazia Zilei Independenței Ucrainei, aniversată la 24 august, care coincide în acest an cu împlinirea a șase luni de la declanșarea războiului ilegal de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, la 24 februarie 2022, a anunțat MAE într-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

Ministrul Bogdan Aurescu l-a felicitat pe diplomatul ucrainean cu ocazia Zilei Independenței Ucrainei, a transmis condoleanțe pentru pierderile de vieți omenești cauzate de agresiune și a reiterat convingerea că Ucraina va ieși învingătoare din acest război nedorit și neprovocat.

Șeful diplomației române a transmis un mesaj ferm de solidaritate și a oferit asigurări că România va rămâne alături de Ucraina și poporul ucrainean în aceste momente extrem de dificile.

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a reiterat sprijinul României pentru independența, suveranitatea și integritatea teritorială ale Ucrainei și a evocat măsurile multidimensionale de sprijin pe care România le-a adoptat de la debutul agresiunii nejustificate și neprovocate a Federației Ruse împotriva Ucrainei. De altfel, Aurescu a prezentat aceste eforturi într-un mesaj public difuzat cu ocazia Zilei Independenței Ucrainei.

Întrebat ulterior într-o intervenție la Digi24 despre existența riscului ca 0 “oboseală a războiului” să o regăsim și în România și în alte țări, acest sprijin care a fost susținut până acum pentru Ucraina să devină mai puțin susținut, Aurescu a răspuns că în cazul României nu se va întâmpla acest lucru.

“Eu l-am asigurat pe colegul meu, ambasadorul Ucrainei la București, că, în cazul României, acest tip de oboseală nu va exista. Pentru că România a susținut, susține și va susține și în continuare, cu toate puterile, conform capacităților de care dispune, acest efort al Ucrainei, pe toate dimensiunile pe care am acționat și până acum”, a spus ministrul de externe.

Ambasadorul agreat al Ucrainei, Ihor Prokopchuk, a mulțumit în mod deosebit atât pentru numeroasele măsuri concrete de sprijin pe care statul român le-a acordat Ucrainei, cât și pentru gesturile simbolice și mesajele de susținere transmise la cel mai înalt nivel din partea autorităților române. De asemenea, a salutat dialogul politic bilateral dintre Ucraina și România, marcat de un dinamism aparte.

Nu în ultimul rând, cei doi oficiali au avut un schimb de opinii cu privire la situația de securitate, economică și umanitară din Ucraina, dar și în ceea ce privește oportunitățile concrete de cooperare bilaterală sectorială în sprijinul procesului de reconstrucție a Ucrainei.

Ambasadorul Ucrainei a apreciat în mod deosebit faptul că, în semn de solidaritate cu Ucraina, ministrul afacerilor externe a decis ca sediul central al Ministerului Afacerilor Externe să fie iluminat în serile de 23 și 24 august (între orele 20.15 – 23.00), în culorile drapelului ucrainean, iar drapelul Ucrainei să fie arborat în aceste zile în fața clădirii MAE.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică * Știri * Muzică
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:94 %
Vint:1,54 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău