Bogdan Aurescu, convorbire telefonică cu Josep Borrell: UE este solidară cu România după atacul asupra navei petroliere “Mercer Street”
-
04 August 2021 14:43
Ministrul afacerilor externe al României, Bogdan Aurescu, a avut, marți, o convorbire telefonică cu Înaltul Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, Josep Borrell, cu privire la atacul asupra navei petroliere “Mercer Street”, convorbire inițiată de partea română, în continuarea demersurilor politico-diplomatice întreprinse de România până acum.
Ministrul Bogdan Aurescu “a reiterat gravitatea incidentului și a amintit natura deliberată a atacului, atribuit, în evaluarea României și a altor parteneri internaționali, pe baza informațiilor disponibile, Republicii Islamice Iran”, a informat MAE, marți seară, într-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.
De asemenea, șeful diplomației române a reiterat condamnarea fermă a atacului împotriva unei ținte civile, precum și impactul acestui incident asupra libertății de navigație în regiune, în conformitate cu dreptul internațional în domeniu.
El a prezentat evaluarea părții române asupra implicațiilor politice și securitare ale acestuia.
În context, Aurescu “a pledat pentru solidaritate din partea Uniunii Europene și pentru condamnarea publică a acestui incident la nivelul comunității internaționale”.
Totodată, ministrul afacerilor externe “a informat despre demersurile diplomatice realizate în urma incidentului și a precizat că România va continua coordonarea la nivel bilateral, împreună cu partenerii săi strategici, precum și demersurile la nivel multilateral, pentru identificarea celor mai adecvate măsuri de răspuns în acest caz, urmând să mențină înaltul oficial european la curent cu aceste evoluții”.
La rândul său, Josep Borrell a exprimat condoleanțe pentru decesul cetățeanului român și a evidențiat gravitatea acestui atac, asigurând că Uniunea Europeană “este solidară cu România ca stat membru al Uniunii afectat de incident, urmărind îndeaproape și activ evoluțiile în acest caz”.
Uniunea Europeană și NATO au condamnat marți atacul comis joi asupra petrolierului “Mercer Street” în Marea Arabiei, pe care Statele Unite, Israelul și Regatul Unit l-au atribuit Iranului, însă Comisia Europeană a cerut ”evitarea oricărei acțiuni dăunătoare pentru pacea și stabilitatea în regiune”.
Incidentul care a avut loc în strâmtoarea Ormuz s-a soldat cu decesul unui navigator român și a unui navigator britanic, provocând reacția aliaților României și Regatului Unit, precum și cele ale Bucureștiului și Londrei.
Mai întâi, SUA și Israel au convenit să colaboreze cu România, Regatul Unit și alți parteneri internaționali pentru a investiga tragedia de pe nava „Mercer Street”, vas operat de o companie israeliană.
Ulterior, miniștrii de externe ai României și Regatului Unit au avut o convorbire telefonică în urma căreia au solicitat în comun elucidarea ”cât mai rapidă” a incidentului de pe nava ”Mercer Street”. O discuție similară a avut loc și ministrul român de externe, Bogdan Aurescu, și omologul său israelian, condamnând cu fermitate acest incident.
Situația s-a intensificat din punct de vedere diplomatic după ce România și Marea Britanie i-au convocat pe ambasadorii Iranului în cele două capitale aliate pentru explicații, gestul fiind replicat și de regimul de la Teheran, care, la rândul său, i-a chemat la sediul Ministerului de Externe iranian pe reprezentanții diplomatici ai României și Regatului Unit.