Bogdan Aurescu candidează pentru funcția de judecător la Curtea Internațională de Justiție de la Haga

  • 24 Iulie 2023 16:12
Bogdan Aurescu candidează pentru funcția de judecător la Curtea Internațională de Justiție de la Haga

Fostul ministru de Externe al României Bogdan Aurescu candidează pentru funcția de judecător la Curtea Internațională de Justiție a ONU de la Haga, scrie digi24.ro.

Aurescu, actualmente consilier prezidențial, este co-nominalizat pentru această candidatură de alte 9 state în afară de România: Olanda, Portugalia, Suedia, Letonia, Italia, Polonia, Peru, Estonia și Bulgaria. 

În plus, susțin sursele citate, Uniunea Europeană va promova această candidatură ca fiind candidatura UE. Mai multe state membre ONU cu greutate au încurajat înaintarea acestei candidaturi a lui Aurescu, având în vedere expertiza sa solidă în drept internațional și relații internaționale. 

Bogdan Aurescu este și membru al Comisiei de la Veneția (membru supleant din 2002), cu 30 de opinii, studii, rapoarte pe care le-a autorat sau co-autorat. De asemenea, este membru al prestigioasei Comisii de Drept Internațional a ONU, fiind la al doilea mandat (primul mandat – 2017-2022; al doilea mandat – 2023-2027.

Curtea Internațională de Justiție e la Haga are 15 judecători și este principalul organ judiciar al Națiunilor Unite. Ea are sediul în Palatul Păcii de la Haga, Țările de Jos. Principalele sale funcții legale sunt soluționarea litigiilor prezentate de către statele membre. 


Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograful de vineri cu Victor Buruiana
Meteo Chișinău
25,24
Cer senin
Umiditate:29 %
Vint:6,17 m/s
Sat
14
Sun
14
Mon
17
Tue
20
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău