Bogdan Aurescu a vorbit cu Antony Blinken despre războiul din Ucraina și impactul conflictului asupra securității Republicii Moldova

  • 07 Martie 08:08
Bogdan Aurescu a vorbit cu Antony Blinken despre războiul din Ucraina și impactul conflictului asupra securității Republicii Moldova

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, și secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, au avut, luni, o convorbire telefonică pe teme de interes prioritar pentru Parteneriatul Strategic bilateral, respectiv în contextul războiului Rusiei contra Ucrainei și al eforturilor de combatere a efectelor acestuia, arată un comunicat al MAE, scrie Digi24.ro

Șeful diplomației române a subliniat impactul major pe care războiul de agresiune al Federației Ruse împotriva Ucrainei îl are și asupra Republicii Moldova și a reafirmat "sprijinul ferm al României, continuu și necondiționat, pentru Republica Moldova, pentru consolidarea rezilienței și securității acesteia și pentru parcursul său european". 

În acest context, a reafirmat condamnarea fermă a retoricii amenințătoare și provocatoare a Rusiei, precum și încercările recente de destabilizare, punctând faptul că sprijinul SUA rămâne esențial pe acest palier. La rândul său, secretarul de stat american a subliniat determinarea SUA de a sprijini Republica Moldova în contextul actual dificil.

De asemenea, a amintit decizia SUA de a aloca 300 de milioane de dolari pentru susținerea securității energetice a Republicii Moldova, inclusiv a infrastructurii energetice și de interconectare transfrontalieră. 

Dialogul a avut loc și în pregătirea celei de-a opta runde a Dialogului Strategic între România-SUA, care va fi găzduită de România la mijlocul lunii martie, la București.

În contextul împlinirii unui an de la declanșarea de către Rusia a războiului de agresiune împotriva Ucrainei, ministrul Aurescu și secretarul de stat Blinken au discutat despre efectele globale profunde ale acestuia, precum și demersuri comune pentru contracararea acestor efecte. Șeful diplomației române a realizat o trecere în revistă a sprijinului foarte cuprinzător și multidimensional acordat acestui stat de către România de la începutul războiului. 

Secretarul de stat al SUA a mulțumit în mod deosebit ministrului Aurescu pentru "sprijinul concret, deosebit de substanțial și esențial acordat de țara noastră Ucrainei". 

În planul securității regionale, cei doi oficiali au evidențiat miza continuării consolidării coerente și consistente a Flancului Estic al NATO, iar ministrul Bogdan Aurescu a transmis aprecierea pentru angajamentul SUA pentru apărarea întregului teritoriu Aliat, inclusiv în regiunea Mării Negre și în România, exprimat inclusiv cu ocazia reuniunii București 9 de la Varșovia. 

Cei doi șefi ai diplomațiilor au abordat, totodată, posibilități de consolidare a rezilienței în regiunea Mării Negre printr-o abordare strategică care să asigure, de o manieră durabilă, caracterul liber, sigur și prosper al Mării Negre și să îi consolideze statutul de rută comercială și energetică majoră. 

Bogdan Aurescu s-a referit la importanța viitoarei Strategii a SUA pentru Marea Neagră și necesitatea asigurării sinergiei acesteia cu strategiile regionale ale UE și NATO, evocând evaluările și ideile României în acest sens, care au fost transmise secretarului de stat Blinken printr-un document de reflecție consistent, cu prilejul vizitei din noiembrie 2022 de la București. Ministrul român l-a informat pe omologul american despre propunerea sa, agreată cu omologul turc în decembrie, de creare a unui grup de lucru bilateral româno-turc privind securitatea la Marea Neagră, aflat în proces de operaționalizare, inițiativă apreciată de partea americană. 

Ministrul Aurescu a subliniat, totodată, relevanța strategică a proiectelor de infrastructură promovate în cadrul Inițiativei celor Trei Mări și a evidențiat că România va găzdui, în luna septembrie, la București, Summitul și Forumul de Afaceri al Inițiativei celor Trei Mări, moment foarte important pentru dezvoltarea pe mai departe a Inițiativei.

În egală măsură, cei doi oficiali au abordat relațiile China-Rusia și Iran-Rusia în contextul războiului ilegal al Rusiei contra Ucrainei și au evidențiat necesitatea descurajării de către comunitatea internațională a oricărui sprijin acordat efortului de război al Rusiei. În acest cadru, ministrul român de Externe a amintit recentele pachete de sancțiuni ale UE pentru Iran, susținute și de România. 

Ministrul Aurescu a reiterat importanța prioritară a includerii României în Programul Visa Waiver al SUA și "interesul părții române de a lucra îndeaproape cu SUA pentru accederea țării noastre în program, secretarul de stat american reiterând angajamentul puternic și concret al SUA pentru acest obiectiv comun româno-american".

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:72 %
Vint:1,54 m/s
Fri
20
Sat
22
Sun
23
Mon
17
Tue
17
Arhivă Radio Chișinău