Bogații lumii au devenit și mai bogați în timpul pandemiei. Cu cât a crescut ponderea globală a averilor acestora

  • 07 Decembrie 2021 12:21
Bogații lumii au devenit și mai bogați în timpul pandemiei. Cu cât a crescut ponderea globală a averilor acestora

Partea din averea mondială controlată de miliardari a înregistrat o creștere record în perioada pandemiei, arată un studiu dat marți publicității, transmite Reuters.

The World Inequality Report 2022, un document de 228 de pagini elaborat de o rețea de economiști coordonați de Lucas Chancel, și care a beneficiat de contribuția unor nume precum Thomas Piketty, Emmanuel Saez și Gabriel Zucman, estimează că în acest an miliardarii controlează împreună 3,5% din avuția mondială a gospodăriilor din toată lumea, comparativ cu puțin peste 2% cât controlau la începutul lui 2020.

„Criza COVID a exacerbat inegalitățile dintre cei foarte bogați și restul populației​​”, subliniază economistul Lucas Chancel, care precizează că economiile bogate au utilizat un sprijin fiscal semnificativ pentru a contracara creșterea dramatică a sărăciei înregistrată în alte economii. 

Raportul se bazează pe o gamă largă de studii de specialitate și date publice, iar prefața este scrisă de economiștii americani Abhijit Banerjee și Esther Duflo, doi din cei trei economiști care în 2019 au câștigat Premiul Nobel pentru studiile lor cu privire la sărăcie, notează Agerpres. 

Totodată, clasamentul anual al miliardarilor elaborat de revista Forbes include în acest an un număr record de 2.755 de miliardari, cu o avere combinată de 13.100 de miliarde de dolari, în creștere față de 8.000 de miliarde de dolari cât era averea cumulată anul trecut.

Conform noului raport, un grup mai extins format din 520.000 de persoane adulte, care împreună reprezintă 0,01% din cei cei mai bogați oameni ai lumii, au ajuns să controleze 11% din averea mondială în 2021, față de procentul de 10% cât controlau anul trecut. Pentru a face parte din categoria celor 0,01% trebuie să ai o avere de cel puțin 16,7 milioane euro (19 milioane de dolari).

„În condițiile în care averea este o sursă importantă de câștiguri economice viitoare, și din ce în ce mai mult de putere și influență, aceasta înseamnă noi creșteri ale inegalității”, susțin autorii raportului, care au descris o situație de „concentrare extremă a puterii economice în mâinile unei mici minorități de super-bogați”.

Analiștii susțin că cei super-bogați au profitat de tranziția spre online a unei mari părți din economia mondială cu prilejul restricțiilor pandemice, în timp ce alții au profitat de creșterea prețului activelor pe piețele financiare. Studiul arată, de asemenea, că sărăcia a crescut dramatic în țările cu o acoperire slabă a sistemelor de protecție socială, în timp ce sprijinul guvernamental consistent din SUA și Europa a putut contracara cel puțin o parte din impactul pandemiei asupra celor cu câștiguri mici. 

„Asta arată cât de important este statul social în lupta împotriva sărăciei”, a spus Lucas Chancel.

În acest context, autorii raportului au salutat acordul convenit în acest an cu privire la impunerea unui impozit minim de 15% pe profitul marilor companii, valabil la nivel global, spunând că acesta reprezintă un punct de cotitură în eforturile de a pune capăt cursei începute la mijlocul anilor ‘80 și care a condus la înjumătățirea nivelului mediu al taxelor pe companii, până la aproximativ 24%.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
8,29
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:3,09 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
16
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău