BNS | Principalul partener comercial al Republicii Moldova rămâne România

  • 08 Iunie 2017 13:21
0%
00:00:00
00:00:00

În primele luni ale anului, exporturile din Republica Moldova au însumat peste 628 de milioane de dolari, cu aproape 15 la sută mai mult decât în aceeași perioadă a anului trecut. Principalul partener comercial al Republicii Moldova rămâne România. 

În primele patru luni ale anului, peste 60 la sută din exporturile din Republica Moldova au ajuns în țările membre ale Uniunii Europene, ceea ce constituie circa 430 de milioane de dolari. Potrivit datelor Biroului Național de Statistică, Republica Moldova a exportat în mare parte produsele industriale, produse alimentare și animalele vii, precum și mașini și utilaje pentru transport. Creșterea exporturilor se datorează faptului că economia  națională își revine după criza din 2015, a comentat pentru Radio Chișinău expertul economic Roman Chircă.

„Creșterea exporturilor este datorată faptului că se produce o revenire a economiei după criza din 2015 și destabilizarea din 2016, are loc datorită valorificării treptate a Acordului de Asociere și noutatea, în ghilimele bună este că nu s-a prăbușit nivelul de investiții străine directe și a rămas la linia de plutire, ceea ce a permis oarecum relansarea domeniului de export”, a declarat Roman Chircă.

Creșterea exporturilor este una semnificativă în comparație cu anul 2016, când situația economică a Republicii Moldova nu era tocmai bună.  Cifra exporturilor din primele patru luni ale anului 2017 este mai mică cu peste o sută de milioane de dolari decât în aceeași perioadă a anului 2014, până la criză. 

Statisticile mai arată că importurile în Republica Moldova depășesc exporturile de două ori și au constituit în primele patru luni ale anului peste 1 miliard 392 de milioane de dolari. Aproape jumătate din importuri sunt din țările UE. Republica Moldova este o țară net importatoare, iar în ultimii 10-15 ani exporturile au fost mereu mai mari decât exporturile, potrivit expertului economic Viorel Gârbu.

 „Tot ce consumăm noi, consumăm din import, nu avem industrie. Este nevoie de politici economice. Avem o abordare paliativă, formală. Noi nu producem în Republica Moldova. Noi avem structură agricole vegetală pentru că avem condiții climaterice și cernoziomul, care pot fi folosite în acest sens, avem industrie de prelucrare a produselor alimentare și câțiva investitori străini. Și cam atât”, a spus Viorel Gârbu. 

Principalul partener comercial al R. Moldova rămâne România, unde au fost exportate mărfuri în sumă de peste 166 de milioane de dolari, în creștere cu aproape 20%. Pe locul doi se află Rusia, urmată de Italia.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
11,24
Câțiva nori
Umiditate:50 %
Vint:5,66 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău