BNS operează cu date învechite. Populația Republicii Moldova a scăzut

  • 10 Iulie 2015 18:14
BNS operează cu date învechite. Populația Republicii Moldova a scăzut

Experții în domeniul demografiei atrag atenția asupra necesității procesării cât mai urgente a datelor Recensământului din primăvara anului 2014, pentru elaborarea unor politici corecte de dezvoltare a Republicii Moldova.

În prezent, Biroul Național de Statistică operează cu date învechite care arată că numărul populației ar fi de aproape 3 milioane și jumătate de locuitori, pe când cele reale sunt mai mici, arată un studiu al Centrului de Cercetări Demografice. 

Cercetătorii au realizat o estimare alternativă a numărului populației, excluzând din datele oficiale cu care se operează în prezent, numărul migranților care s-au stabilit peste hotarele Republicii Moldova și nu au revenit pe o perioadă mai mare de 12 luni. Astfel, numărul populației ar fi de 2 milioane 900 de mii de locuitori, a explicat șefa Centrului de Cercetări Demografice, Olga Gaguz.

”Este o eroare semnificativă care duce la distorsionarea indicatorilor socio-economici și demografici și nu permite planificare corectă a diferitor activități, chiar și dacă să începem de la bugetul de stat. Evident că este necesară procesarea cât mai urgentă a datelor de la Recensământul populației și locuințelor din 2014”, a menționat Olga Gaguz.

Datele exacte referitoare la numărul de locuitori, dar și prognozele privind diferite categorii de populație sunt foarte importante pentru elaborarea politicilor demografice eficiente, a subliniat Larisa Rotaru, consultant în secția de politici demografice a Ministerului Muncii și Protecției Sociale.

”Dacă programăm cadrul bugetar pe termen mediu, pe 3 ani înainte, trebuie să ne dăm seama unde mergem. Dacă pierdem prin migrație o mulțime de mame tinere care  ar putea să aducă copii în țară, trebuie să micșorăm acel volum de buget care este destinat pentru a fi alocat la indemnizații”, a declarat Larisa Rotaru.

Biroul Național de Statistică este pregătit să proceseze datele colectate în cadrul Recensământului din 2014, dar nu există resurse financiare alocate pentru această activitate, a declarat Valentina Istrati, șefă de direcție la BNS.

”Biroul nu a stat în tot acest an, a făcut lucrări de pregătire pentru procesarea datelor. Suntem în așteptarea resurselor financiare care nu ne ajung acum. Suntem în discuții atât cu Guvernul, cât și cu donatorii internaționali”, a declarat Valentina Istrati.

Recensământul s-a desfășurat în perioada 12-25 mai 2014, iar BNS a prezentat de atunci doar câteva date preliminare, care arătau o diminuare a numărului populației de până la 2,9 milioane de locuitori. Ulterior, în presă au fost difuzate informații, conform cărora majoritate celor recenzați ar fi declarat că vorbesc limba română, iar peste 20 la sută – că sunt români de naționalitate. Biroul de Statistică a infirmat aceste date, anunțând că sunt false, fiind sesizate organele de drept, care nu au elucidat până în prezent acest caz.

Conform legislației, datele finale ale recensământului trebuie făcute publice timp de doi ani și trei luni de la organizarea acestuia. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
12,18
Nori împrăștiați
Umiditate:79 %
Vint:2,57 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău