BNS: Mai puțini cursanți în instituțiile de învățământ superior publice și mai mulți la cele private. Mii de studenți străini studiază în R. Moldova
-
19 Decembrie 2023 17:43
La începutul anului de studii 2023/24, în instituțiile de învățământ superior erau înscriși 56,5 mii de studenți, valoare apropiată de cea din anul de studii precedent. Totodată, comparativ cu anul precedent, numărul de studenți s-a diminuat cu 1,7% în instituțiile de învățământ superior publice și a înregistrat o creștere cu 6,4% în instituțiile de învățământ superior private. 83,4% din totalul studenților urmau programe de studii în instituții de învățământ superior publice și 16,6% în cele private, relatează IPN.
Conform datelor Biroului Național de Statistică, în anul de studii 2023/24, își desfășoară activitatea 21 de instituții de învățământ superior. Dintre care 17 unități (inclusiv 9 instituții publice și 8 instituții private) sunt prezente în municipiul Chișinău și câte una – în municipiile Bălți, Cahul, Comrat și orașul Taraclia. Personalul de conducere, științifico-didactic și didactic din instituțiile de învățământ superior numără 3,7 mii de persoane.
Comparativ cu anul de studii 2022/23, în funcție de forma de învățământ, se evidențiază învățământul cu frecvență redusă, fiind înregistrată o descreștere a numărului de studenți cu 3,3% în instituțiile publice și o creștere cu 7,7% în cele private. Peste jumătate din studenții instituțiilor publice urmau studii în bază de contract (56,8%), deși la forma de învățământ cu frecvență se atestă o preponderență a studenților cu finanțare bugetară (61,1%), respectiv, la studii cu frecvență redusă majoritatea fiind în bază de contract (92,1%).
În anul de studii 2023/24, în învățământul superior au fost înmatriculate 14,7 mii de persoane la ciclul I (cu 7,8% mai mult față de anul de studii precedent) și 5,0 mii de persoane la ciclul II (cu 8,9% mai mult).
La nivelul ciclului I, cel mai mare număr de înmatriculări a fost în domeniul business, administrare și drept, urmat de domeniul educație, precum și inginerie, tehnologii de prelucrare, arhitectură și construcții și TIC. Comparativ cu anul de studii 2022/23, se remarcă schimbări în structura pe domenii, ponderi în creștere la domeniile business, administrare și drept, TIC, precum și ponderi mai mici pentru domeniile inginerie, tehnologii de prelucrare, arhitectură și construcții, arte și științe umanistice.
La începutul anului de studii 2023/24, numărul studenților străini a constituit 5,2 mii de persoane, fiind în creștere cu 4% comparativ cu anul de studii precedent. Cei mai mulți sunt studenții din România, Israel, India și Ucraina.