BNS a terminat introducerea datelor de la Recensământul din 2014
-
08 Noiembrie 2016 11:48
Biroul Național de Statistică anunță că a terminat introducerea datelor din toate chestionarele de la Recensământul din 2014. Este vorba despre un număr de peste 4 milioane 235 mii chestionare, atât pentru persoane, cât și pentru locuințe.
Cu toate acestea, rezultatele finale vor fi prezentate abia în primăvara anului viitor, data limită fiind 31 martie 2017.
Directorul Biroului Național de Statistică, Vitalie Valcov, a declarat că până la publicarea rezultatelor, datele urmează a fi procesate și confruntate cu informațiile din alte baze de date, pentru a se verifica numărul persoanelor nerecenzate.
„Următoarea etapă va fi utilizarea surselor adminstrative pentru estimarea numărului de persoane care nu au fost cuprinse la Recensământului populației și locuințelor din 2014, din cauza refuzurilor sau ne-contactării respondenților”, a declarat Vitalie Valcov.
BNS a admis anterior că nu toate gospodăriile au fost recenzate, în special, în municipiul Chișinău, unde nu au fost colectate datele de la peste 48 de mii de familii.
Întârzierea publicării datelor Recensământului efectuat în 2014 are consecințe asupra politicilor sociale și economice, care ar trebui să se sprijine pe informațiile colectate despre populația Republicii Moldova, este de părere demograful Valeriu Sainsus.
„Noi nu doar construim politici pe baza datelor Recensământului, dar dezvoltăm și cercetări care trebuie să stea la baza deciziilor celor care iau decizii, mă refer la mediul politic. În impas am intrat și noi cei care ținem de cercetare, corelat cu faptul că cele mai veridice date în toate studiile pe care le considerăm că sunt științifice au intrat într-un impas foarte profund”, a declarat Valeriu Sainsus.
Procesarea anevoioasă a datelor a avut loc atât din cauza alocării cu întârziere a mijloacelor financiare conform conducerii BNS, dar și unui management defectuos. Amintim că în iunie 2016, Procuratura Generală a inițiat o cauză penală ca urmare a faptului că un milion și 800 de mii de lei din banii alocați pentru organizarea recensământului, ar fi fost cheltuiți în alte scopuri.
Publicarea datelor recensământului a fost cerută în mai multe rânduri de societatea civilă, mai ales după apariția în presă a unor date referitoare la etnie și la limba vorbită, despre care BNS a declarat ulterior că nu sunt veridice.