BNRM a inaugurat o expoziție cu prilejul sărbătorilor naționale

  • 26 August 2020 15:30
BNRM a inaugurat o expoziție cu prilejul sărbătorilor naționale

Biblioteca Națională a Republicii Moldova a inaugurat o expoziție cu prilejul sărbătorilor naționale: „Ziua Independenței” și „Limba noastră cea Română”. Instituția a adus astăzi, 26 august, în ajunul Zile Independenței, un omagiu celor ce au fost și celor ce mai sunt, celor ce au muncit cu abnegație pentru idealurile naționale și libertate, prin inaugurarea expoziției cu genericul: „Cunoscând trecutul, scriem viitorul”, transmite IPN.

Elena Pintilei, director general, a remarcat că Biblioteca Națională de fiecare dată, vine cu un omagiu adus celor două sărbători tradiționale, punând în valoare tot ce are mai sfânt această țară: patrimoniul național scris, valoros, „care demonstrează cine suntem, de unde venim și care este geneza noastră adevărată”.

,,Mă bucur mult că anul acesta ne-a reușit o nouă expoziție care are două segmente destul de importante din istoria neamului nostru. Informațiile care se deține în Biblioteca Națională, toate cărțile care sunt expuse aici, sunt cărți de patrimoniu. O parte din ele sunt începute la Cazanii, manuscrise și alte tipuri de documente care demonstrează geneza noastră, istoria poporului nostru și geneza limbii. Unele publicații prezente aici, editate pană la 1940, încă o dată demonstrează că împreună suntem o țară mare, legați prin limbă, suntem un neam, suntem un popor!”, a spus Elena Pintilei.

Expoziția reunește circa 120 de documente de patrimoniu din fondul Bibliotecii Naționale despre istoria, știința, cultura Moldovei, descrise în cronicile vechi ale cărturarilor moldoveni. Este alcătuită din patru compartimente: Istoria Moldovei în letopisețe și vechile cronici; Moldova istorică / Basarabia secolului XIX; Carte de învățătură în Basarabia până în sec. XIX și Limba română: etimologia și geneza.

Expoziția poate fi vizitată începând cu 26 august, spațiul expozițional, etajul 1, bloc central (str. 31 August 1989, nr. 78 „A”), cu respectarea măsurilor și normelor de protecție contra COVID-19.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
7,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:1,54 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău