BNM va implementa un proiect de monitorizare a riscurilor de spălare a banilor

  • 20 Aprilie 2021 16:25
BNM va implementa un proiect de monitorizare a riscurilor de spălare a banilor

Banca Națională a Moldovei (BNM) va implementa o soluție de tehnologie informațională (IT) integrată, menită să automatizeze și să eficientizeze procesele de monitorizare a riscurilor de spălare a banilor și a transparenței acționariatului băncilor supravegheate. Evenimentul de lansare a proiectului a avut loc astăzi, în regim online, transmite MOLDPRES.

Potrivit sursei citate, soluția IT, care reprezintă o premieră pentru regiune, va fi implementată cu suportul Proiectului „Transparența Sectorului Financiar în Moldova” (FSTA), finanțat de Agenția Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID).

„Monitorizarea îndeaproape a sectorului bancar, identificarea și evaluarea riscurilor inerente și implementarea măsurilor de atenuare a acestora constituie nu doar sarcini importante, ci și adevărate provocări. În condițiile când piața financiară este tot mai dinamică, sunt necesare acțiuni prompte din partea supraveghetorului. Numărul mare de tranzacții, un volum enorm de date, reprezintă o mare provocare, deoarece nu mai pot fi procesate eficient în regim manual, în bază de șabloane. Iată de ce se impune procesarea automatizată a datelor, în baza platformelor analitice moderne pentru date mari, care să sporească eficiența supravegherii”, a declarat la eveniment Octavian Armașu, guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei.

Oficialul a subliniat că noua soluție IT care va fi implementată la BNM este încă un pas în procesul de modernizare a sectorului bancar și de aliniere la standardele internaționale de supraveghere și transparență, o precondiție pentru dezvoltarea economică a țării, în beneficiul întregii societăți.

La rândul său, directorul Misiunii USAID în Moldova, Scott Hocklander, a menționat că este vorba de „o soluție foarte importantă, de ultimă generație, care va spori capacitatea Băncii Naționale din Moldova de a preveni și a combate crimele financiare”. „În conformitate cu ultimele sondaje, corupția și spălarea banilor este o problemă foarte mare pentru Republica Moldova. Finanțarea terorismului, de asemenea, reprezintă un risc foarte mare nu doar pentru stabilitatea financiară, ci și pentru securitatea statului și bunăstarea populației. Acest parteneriat are scopul să combată fenomenul și să minimalizeze riscurile  pentru sistemul bancar, instituind și o transparență mai mare”, a spus Scott Hocklander.

Oficiul Organizației Națiunilor Unite pentru Droguri și Crimă estimează că suma totală utilizată în schemele de spălare a banilor la nivel global atinge două trilioane de dolari anual, ceea ce reprezintă două procente din produsul intern brut pe plan mondial. Crimele financiare au loc practic în toate țările din lume, însă impactul socio-economic al acestora este mult mai mare  în statele cu economie slabă, precum Republica Moldova. 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
8,29
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău