BNM prognozează că inflația va depăși 20% în trimestrele doi și trei ale anului 2022. Podusele alimentare și carburanții vor continua să se scumpească

  • 15 Februarie 2022 15:46
BNM prognozează că inflația va depăși 20% în trimestrele doi și trei ale anului 2022. Podusele alimentare și carburanții vor continua să se scumpească

Inflația va continua să crească în următoarea perioadă, iar prețurile la produsele alimentare și la cele energetice vor rămâne înalte, chiar dacă ritmul de creștere se va tempera, potrivit prognozelor Băncii Naționale, prezentate astăzi de guvernatorul Octavian Armașu. Banca Centrală a decis astăzi o nouă majorare a ratei de bază, de data aceasta cu două puncte procentuale, ceea ce va provoca scumpirea creditelor. Banca Națională menționează însă că este o decizie necesară pentru a reduce efectele inflației mari.

Rata inflației va continua să crească în următoarea perioadă și va depăși 20% în trimestrele doi și trei, după care va descrește treptat până la 5,6% la sfârșitul anului 2023, potrivit prognozelor Băncii Naționale. Octavian Armașu a precizat că prețurile la produsele care au contribuit cel mai mult la creșterea inflației – cele alimentare și petroliere – vor continua să crească, dar într-un ritm mai lent.

Potrivit șefului BNM, inflația, care este una globală, este determinată de creșterea prețurilor și oferta redusă ca urmare a crizei pandemice din 2020. Și în Republica Moldova economia și-a revenit în a doua jumătate a anului trecut, a crescut cererea și, respectiv, prețurile.

Octavian Armașu a mai explicat că în Republica Moldova inflația este mai mare decât în majoritatea țărilor din regiune din cauza ponderii mari a produselor alimentare în consum, acestea fiind și cele care s-au scumpit cel mai mult.

Banca Națională a decis majorarea ratei de bază cu două puncte procentuale de la 8,5, la 10,5 la sută. Guvernatorul BNM a recunoscut că în urma acestei decizii se vor scumpi creditele bancare. Octavian Armașu însă a menționat că aceasta era necesară pentru a diminua consecințele inflației mari.

Guvernatorul BNM a declarat că în prezent nu există premise pentru a prognoza o devalorizare a leului, iar decizia de majorare a ratei de bază va contribui la stabilizarea monedei naționale.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:90 %
Vint:4,12 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău