BNM: Presiunile inflaționiste vor continua până la sfârșitul anului

  • 31 Octombrie 2019 08:11
BNM: Presiunile inflaționiste vor continua până la sfârșitul anului

Rata de bază aplicată la principalele operațiuni de politică monetară pe termen scurt va fi menținută la nivelul actual de 7,5 la sută anual. O decizie unanimă în acest sens a fost luată de comitetul executiv al Băncii Naționale a Moldovei (BNM), miercuri, 30 octombrie, transmite IPN.

Vor rămâne fără modificări și ratele de dobândă la creditele overnight – 10,5 la sută anual și 4,5 la sută anual la depozitele overnight. Totodată, s-a decis că normele rezervelor obligatorii se vor menține la nivelul actual de 42,5 la sută și respectiv 17,0 la sută din baza de calcul.

Banca Națională susține că prognoza cu privire la inflație rămâne valabilă, iar presiunile inflaționiste vor continua până la sfârșitul anului în curs. Acestea vor fi determinate, în principal, de cererea agregată, majorarea costului unitar al forței de muncă și efectul sezonier. Situația se va inversa în primul trimestru al anului 2020, când inflația va începe să se diminueze.

În luna septembrie, rata anuală a inflației a constituit 6,3 la sută. Astfel, aceasta a evoluat conform prognozei.

Potrivit BNM, s-a înregistrat o creștere economică pronunțată în prima jumătate a anului, care se va menține până la finele anului în curs, dar mai modest. În trimestrul II 2019, investițiile populației au crescut față de consum, inclusiv datorită creșterii veniturilor.

Totodată, volumul creditelor noi acordate în moneda națională pe parcursul trimestrului precedent a constituit 5,8 miliarde lei, înregistrând o creștere anuală de 26,1 la sută. Persoanelor fizice și celor juridice le-au revenit ponderi similare de 50 la sută din volumul total de credite acordate.

BNM declară că va monitoriza și va anticipa în continuare evoluțiile macroeconomice interne și externe, riscurile și incertitudinile asociate evoluției inflației, pentru a asigura menținerea stabilității prețurilor pe termen mediu.

Următoarea ședință cu privire la politica monetară va avea loc pe data de 11 decembrie 2019.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:86 %
Vint:1,54 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău