BNM | Ponderea creditelor neperformante a crescut cu 5,8%

  • 26 Octombrie 2016 13:03
BNM | Ponderea creditelor neperformante a crescut cu 5,8%

Pe parcursul a nouă luni ale anului curent, ponderea creditelor neperformante (substandard, dubioase și compromise) în totalul creditelor a crescut cu 5,8 puncte procentuale față de finele anului precedent, constituind pe sector 15,8% la 30 septembrie.

Indicatorul menționat variază de la o bancă la alta, valoarea cea mai mare alcătuind 32,9%, transmite IPN citând o informație a Băncii Naționale a Moldovei.

Cele mai mari dinamici ascendente a creditelor neperformante au fost înregistrate de băncile aflate sub supravegherea intensivă (specială) a BNM , și anume „Moldova - Agroindbank”, „Moldindconbank” și „Victoriabank”, transmite IPN.

Conform rapoartelor prezentate la 30 septembrie, s-a constatat că „Moldindconbank”  și „Victoriabank” încalcă limita maximă de 15% stabilită în actele normative ale BNM cu privire la expunerea maximală. Banca Națională a solicitat întreprinderea măsurilor în scopul conformării indicatorului respectiv cu cerințele legislației în vigoare în termene restrânse.

Banca Națională constată că există riscul că în unele bănci capitalul poate fi insuficient pentru acoperirea potențialelor pierderi în cazul deteriorării în continuare a calității activelor. În acest sens, BNM va solicita băncilor revizuirea politicilor și strategiilor în vederea reducerii nivelului creditelor neperformante și fortificarea capitalului.

Media suficienței capitalului ponderat la risc a constituit 28,7%, în creștere cu 2,4 puncte procentuale comparativ cu finele anului precedent, indicator respectat de toate băncile (limita pentru fiecare bancă ≥16%), variind între 21,6% și 139,7%.

La 30 septembrie portofoliul de credite brut a constituit 50% în totalul activelor sau 36,3 de miliarde de lei, micșorându-se pe parcursul a nouă luni ale anului curent cu 4,8%. De asemenea, s-a redus și volumul total al creditelor noi acordate cu 12,3% față de perioada similară a anului precedent. Micșorarea este cauzată de situația economică din țară, de lipsa cererii la credite, precum și de rata medie a dobânzii înaltă la credite. Astfel, băncile au majorat investițiile în valori mobiliare (certificatele Băncii Naționale și valorile mobiliare de stat) de două ori, constituind 13,9% din totalul activelor.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:93 %
Vint:2,57 m/s
Mon
16
Tue
17
Wed
18
Thu
19
Fri
19
Arhivă Radio Chișinău