BNM modifică regulile ce vizează conturile rezidenților în străinătate

  • 07 Martie 2023 11:24
BNM modifică regulile ce vizează conturile rezidenților în străinătate

Banca Națională a Moldovei (BNM) prezentat pentru consultări publice proiectul Hotărârii Comitetului executiv ”Cu privire la modificarea Regulamentului privind conturile rezidenților în străinătate”.

Principalele modificări la Regulamentul privind conturile rezidenților în străinătate vizează stabilirea normei de neaplicare a prevederilor regulamentului în cazul conturilor deschise de către rezidenți la prestatorii de servicii de plată nerezidenți (alții decât băncile nerezidente). Această excepție este necesară având în vedere că Legea nr.62/2008 (art.13 și art.16) prevede posibilitatea deschiderii de către rezidenți a conturilor în străinătate nu numai la băncile nerezidente (cu autorizarea prealabilă obligatorie a BNM, cu unele excepții), dar și la prestatorii de servicii de plată nebancari nerezidenți (fără autorizarea BNM), scrie Bizlaw.md.

O altă noutate este reglementarea modului de depunere la BNM de către rezidenți a documentelor aferente procesului de autorizare a deschiderii conturilor în străinătate, eliberării amendamentelor la autorizație, raportării la BNM (persoanele fizice rezidente - pe suport hârtie sau în formă electronică, persoanele juridice rezidente și persoanele fizice care practică o anumită activitate - numai în formă electronică. Totodată, se precizează că rezidenții care depun documentele în formă electronică vor avea obligația să utilizeze semnătura electronică calificată conform legislației în domeniul semnăturii electronice și documentului electronic.

De asemenea sunt propuse modificări în privința conturilor care pot fi deschise în străinătate fără autorizare din partea BNM conform Legii nr.62/2008 (art.13 alin.(5)). Proiectul stabilește că la atingerea scopurilor pentru care aceste conturi au fost deschise conturile în cauză trebuie să fie închise, iar soldurile acestora – repatriate în Republica Moldova. Totodată, în vederea evitării costurilor de închidere, iar apoi de deschidere a conturilor, se stabilește dreptul rezidenților, care intenționează să utilizeze conturile menționate pentru efectuarea operațiunilor valutare, să solicite, până la închiderea conturilor respective eliberarea de către BNM a autorizației pentru derularea (efectuarea) operațiunilor valutare respective prin intermediul conturilor în cauză. De asemenea, se introduc norme care vizează obligația raportării la BNM de către rezidenții care au obținut astfel de autorizații despre operațiunile care vor fi efectuate prin intermediul conturilor respective.

Totodată, se propune excluderea prevederilor referitoare la dreptul persoanelor juridice rezidente de a deschide conturi la băncile nerezidente în scopul asigurării activității reprezentanțelor acesteia deschise în străinătate. Această modificare derivă din amendamentele operate la Legea nr.62/2008 prin care reprezentanțele persoanelor juridice rezidente (care până la modificarea Codului civil erau atribuite la categoria de rezidenți) au fost calificate drept nerezidente, fiind incluse la categoria ”sucursale ale rezidenților”, cu aplicarea regimului valutar aferent nerezidenților. Astfel, o persoană juridică rezidentă nu va putea deschide conturi în străinătate pe numele său în vederea asigurării activității sucursalelor sale deschise în străinătate, deoarece aceste sucursale urmează a fi tratate ca entități distincte de persona juridică care le-a constituit, acestora urmând a fi aplicat regimul valutar aferent nerezidenților.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
-0,6
Cer senin
Umiditate:83 %
Vint:4,63 m/s
Mon
1
Tue
1
Wed
1
Thu
3
Fri
3
Arhivă Radio Chișinău