BNM menține rata amortizorului anticiclic

  • 31 Octombrie 2023 09:58
BNM menține rata amortizorului anticiclic

Comitetul executiv al Băncii Naționale a Moldovei (BNM) menține rata amortizorului anticiclic pentru expunerile din credite situate în Republica Moldova în mărime de 0% din cuantumul expunerii la risc.

Potrivit BNM, Comitetul executiv a revizuit rata amortizorului anticiclic, luând în considerare referențialul pentru amortizor la situația de la finele trimestrului II al anului 2023. Astfel, în trimestrul II 2023, raportul Credit/PIB trimestrial a constituit 86,5%, iar devierea raportului Credit/PIB față de tendința sa pe termen lung înregistrează valoare negativă de -12,8%, scrie Bizlaw.md.

Nivelul indicatorului Credit/PIB denotă absența riscurilor sistemice ciclice legate de creșterea excesivă a creditării, ceea ce susține decizia de a menține rata amortizorului anticiclic pentru expunerile relevante din Republica Moldova la nivelul de 0%.

În același timp, în vederea calculării corecte a amortizorului anticiclic de capital specific băncii, băncile trebuie să asigure evidența adecvată a ratelor amortizorului anticiclic aplicabile pentru statele în care au expuneri relevante din credite.

Decizia a fost luată în baza analizelor și studiilor efectuate de BNM, care au ca scop evaluarea riscurilor potențiale pentru sectorul bancar. Frecvența revizuirii ratei amortizorului anticiclic pentru Republica Moldova este trimestrială.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
11,07
Ceață
Umiditate:98 %
Vint:1,54 m/s
Mon
16
Tue
18
Wed
17
Thu
19
Fri
21
Arhivă Radio Chișinău