BNM majorează rata de bază aplicată la principalele operațiuni de politică monetară pe termen scurt

  • 19 Iunie 2019 16:37
BNM majorează rata de bază aplicată la principalele operațiuni de politică monetară pe termen scurt

Comitetul executiv al Băncii Naționale a Moldovei (BNM) a decis să majoreze cu 0,5 puncte procentuale rata de bază aplicată la principalele operațiuni de politică monetară pe termen scurt, până la 7 la sută anual.

Decizia este dictată de presiunile inflaționiste cauzate, în mod special, de creșterea fondului de salarizare și a creditelor de consum, precum și impulsului fiscal pozitiv în anul curent și în anul viitor urmare a deblocării preconizate a finanțării externe. La fel, au fost luate în calcul anticipările cu privire la mediul extern și evoluțiile recente din economia națională, potrivit unui comunicat al Băncii Naționale.

Aceste majorări sunt un prim pas pentru atenuarea anticipărilor și presiunilor inflaționiste, stimularea economisirii, având drept scop crearea condițiilor monetare capabile să mențină inflația în intervalul de variație de ± 1,5 p.p. de la ținta de 5,0 la sută pe termen mediu.

Datele operative prezentate de BNS privind activitatea economică denotă o majorare semnificativă a cererii agregate peste potențial și sporirea presiunilor inflaționiste, fapt ce confirmă riscurile menționate în Raportul asupra inflației din mai 2019.

Luna trecută, rata anuală a inflației a constituit 4,6 la sută.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
8,29
Cer senin
Umiditate:95 %
Vint:1,54 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău