BNM întreabă cetățenii cum ar trebui să arate noua monedă de un leu

  • 27 Iunie 2017 15:19
BNM întreabă cetățenii cum ar trebui să arate noua monedă de un leu

Banca Națională, care intenționează să înlocuiască bancnota de un leu cu monede de aceeași valoare, face un apel către cetățeni să propună schițe despre cum ar trebui să arate noua monedă de un leu. Experții în economie spun că introducerea noii monede are doar avantaje. 

Cei care doresc să participe la elaborarea conceptului noii monede de un leu trebuie

să deseneze schițele pe o foaie cu formatul A4, pe care să fie inclusă descrierea și  argumentarea tematicii alese. Proiectul poate fi expediat până pe 4 august  pe adresa de e-mail a Băncii Naționale sau prin poștă. Șase cele mai bune schițe vor fi premiate cu monede din argint. O comisie formată din specialiști în diverse domenii, inclusiv angajați ai BNM ar urma să aleagă ulterior două cele mai bune schițe care, probabil, se vor regăsi pe monede. Viceguvernatorul Băncii Naționale, Ion Sturzu, a precizat că bancnotele de un leu sunt depășite.

 „Durata vieții bancnotei este foarte scurtă. De când a fost emisă prima dată au trecut vreo 20-25 de ani. Dacă în acea perioadă erau autentice și corespundeau tuturor rigorilor la zi, astăzi deja ele sunt depășite. Practica internațională ne demonstrează că rebrandingul la monede, bancnote urmează să se facă nu mai rar de 8-10 ani”, a spus Ion Sturzu.

Completarea cu monede metalice de unu și doi lei este una binevenită și nu are dezavantaje, susține expertul economic Sergiu Gaibu.

„Bancnotele de unu sunt cele mai utilizate și se supun celei mai largi uzuri, monedele sunt cu mult mai stabile, necesitatea de schimbare va fi mult mai mică. Aceste bancnote de unu erau de multe ori confundate cu cele de 100, o monedă exclude astfel de riscul și mărește confortul utilizării. Aceste bancnote de un leu, fiind de valoare foarte mică erau confortabile pentru falsificatori pentru a le utiliza ca materie primă pentru a fabrica bancnote false de grad mai înalt, pentru cele de 100 de lei, în special pentru că aveau o coloristică asemănătoare”, a spus Sergiu Gaibu.

Potrivit BNM, bancnota de un leu va circula paralel cu moneda, până la epuizarea definitivă a acesteia.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
19,4
Nori împrăștiați
Umiditate:72 %
Vint:5,66 m/s
Fri
11
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău