BNM explică aprecierea leului moldovenesc din ultima perioadă

  • 15 Februarie 2023 10:00
BNM explică aprecierea leului moldovenesc din ultima perioadă

În ultima perioadă, leul moldovenesc se apreciază continuu, în condițiile în care pe piață se înregistrează un exces de valută. Aceasta se explică prin faptul că unele plăți pentru energie au fost finanțate de către partenerii externi, respectiv ele au fost amânate și nu se efectuează așa ca anul precedent, în perioada rece a anului, dar se vor face vara. De aici s-a redus puțin cererea pentru valută. Și totodată, în condițiile unei recesiuni, cererea de valută din partea importatorilor tot a scăzut. Precizările în acest sens au fost făcute de către guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei, Octavian Armașu, transmite IPN.

„Cauzele sunt fundamentale. Practic zilnic BNM face intervenții de procurare a valutei. Or, pe piață este exces de valută. Piața noastră valutară are o adâncime mică și este destul de îngustă. Respectiv, sumele mai mari de ofertă de valută nu pot fi cu ușurință absorbite de piață. Pentru ca să nu fie volatilitate excesivă suntem nevoiți să intervenim și să procurăm această valută în rezervele BNM. Aceasta este una din explicațiile de ce la noi rezervele au ajuns iarăși la un nivel record”, a menționată guvernatorul într-o conferință de presă.

Totodată, deoarece avem recesiune, cererea de valută din partea importatorilor tot a scăzut, ceea ce la fel generează un exces de valută pe piață care pune presiuni de apreciere.

În aceste condiții, BNM intervine cu politica monetară pentru o stimulare a cererii interne, care urmează să echilibreze inclusiv și cererea de valută urmare a revigorării importurilor.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
14,96
Cer senin
Umiditate:29 %
Vint:4,12 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău