BNM ar putea oferi asistență doar băncilor solvabile și viabile, în situații de urgență

  • 15 August 2019 13:51
BNM ar putea oferi asistență doar băncilor solvabile și viabile, în situații de urgență

Banca Națională a Moldovei va putea acorda asistență doar băncilor solvabile și viabile, în situații de urgență, care se confruntă cu probleme temporare de lichiditate, iar garanțiile de stat pentru aceste lichidități vor fi excluse. Un proiect de lege în acest sens a fost votat de către deputați.

 

Autorii proiectului au venit cu această inițiativă motivând că în ultima perioadă Rep. Moldova a fost ținta unor masive spălări de bani, fraude bancare, cu grave consecințe economice și sociale. Deputații din partea PAS, care au înaintat acest proiect consideră că un element-cheie în furtul miliardului de dolari a fost posibilitatea BNM de a oferi asistență de lichiditate în situație de urgență celor trei bănci care erau insolvabile, iar ulterior au fost lichidate.

Prim-viceguvernatorul BNM Vladimir Munteanu a explicat că Banca Centrală va oferi asistență de urgență băncilor, atunci când vor fi epuizate mecanismele standard. Banca Națională consideră pe de altă parte că garanțiile de stat oferite pentru o lună vor fi insuficiente.

Inițiativa legislativă a trezit mai multe întrebări în rândul deputaților. Democrații au propus ca acest proiect de lege să fie retras și să fie discutat în sesiunea ordinară.  Pe de altă parte, socialiștii consideră că băncile din Rep. Moldova au nevoie de astfel de legi, însă aceste lichidități să fie oferite fără garanții de stat.

Deputatul democrat Sergiu Sârbu a pus la îndoială modul în care Banca Națională va decide căror bănci să ofere asistență de lichiditate.

 „Asistența de lichiditate a băncilor solvabile va fi în baza discreției BNM, aceasta discreție se va referi la toate băncile sau la băncile de sistem? BNM devine din regulator poate deveni un participant activ și va decide care bancă să supraviețuiască și care să nu supraviețuiască.

Președintele Comisiei economiei, buget și finanțe, Igor Munteanu a precizat că BNM va stabili prin lege căror bănci să le ofere asistență în situațiile de urgență.

Discreția BNM de a acorda asistență e prevăzută prin lege. Prevederile care sunt propuse se referă la băncile viabile și solvabile și există niște indicatori preciși ai BNM când se fac astfel de intervenții”.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri Radio Chișinău
Meteo Chișinău
18
Cer fragmentat
Umiditate:39 %
Vint:3,6 m/s
Wed
13
Thu
16
Fri
20
Sat
22
Sun
21

Curs oficial BNM 02 Iunie 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.4695 -0.1356
USD 17.5346 -0.0776
RON 4.0190 -0.0275
UAH 0.6542 -0.0015
RUB 0.2518 0.0023
Arhivă Radio Chișinău