BNM a stabilit prioritățile de supraveghere bancară pentru anul 2022

  • 31 Decembrie 2021 16:27
BNM a stabilit prioritățile de supraveghere bancară pentru anul 2022

După o amplă analiză a activității băncilor licențiate din Republica Moldova, dar și a evoluției pandemiei, Banca Națională a Moldovei (BNM) a stabilit prioritățile pe domeniul supravegherii bancare pentru anul viitor, potrivit unui comunicat al BNM.

Acestea se referă la riscul de credit, guvernanța internă, managementul riscului și procesul intern de evaluare a adecvării capitalului la riscuri (ICAAP), procesul de evaluare a adecvării lichidității interne (ILAAP), riscul asociat tehnologiilor informațiilor și comunicațiilor (TIC), combaterea spălării banilor și finanțării terorismului și riscurile asociate utilizării sistemelor de plăți.

„Prioritățile cuprind un spectru larg de acțiuni care vor asigura continuitatea reformelor inițiate în anii trecuți și vor conduce inevitabil la o fortificare și mai mare a sistemului bancar. Este imperios să continuăm aceste procese în beneficiul dezvoltării țării noastre și a cetățenilor noștri”, susține guvernatorul BNM, Octavian Armașu.

Prin stabilirea celor șase priorități, BNM țintește alinierea sectorului bancar moldovenesc la cerințele și practicile europene și internaționale care vor conduce la consolidarea permanentă a sectorului bancar.

În scopul protejării intereselor deponenților, precum și al asigurării stabilității și viabilității sistemului bancar, Banca Națională efectuează supravegherea prudențială a băncilor din Republica Moldova, urmărind respectarea cerințelor legale pentru prevenirea și limitarea riscurilor specifice activității bancare.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ora de muzică cu Victor Buruiană
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:35 %
Vint:4,63 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
10
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău