BNM a stabilit contribuțiile băncilor la fondul de rezoluție pentru anul 2024

  • 16 Octombrie 2023 14:09
BNM a stabilit contribuțiile băncilor la fondul de rezoluție pentru anul 2024

Banca Națională a Moldovei (BNM) a anunțat băncile licențiate care vor fi cuantumurile, tranșele, termenele-limită și forma de plată a contribuțiilor acestora la fondul de rezoluție bancară, ce urmează să fie plătite pe parcursul anului 2024. Potrivit BNM, acestea au fost calculate în conformitate cu Regulamentul privind modul de calcul și de plată a contribuțiilor la fondul de rezoluție bancară.

Astfel, cuantumul contribuțiilor pe anul 2024 pentru întregul sistem bancar a fost calculat în mărime de 211,5 milioane lei, la baza acestui calcul fiind nivelul-țintă de 3% din suma depozitelor garantate, coeficientul de ajustare a creșterii volumului depozitelor, precum și multiplicatorii de ajustare la riscul specific a fiecărei bănci, scrie Bizlaw.md.

De menționat că băncile plătesc contribuțiile anuale în fondul de rezoluție începând din 2020, iar nivelul țintă stabilit de Legea privind redresarea și rezoluția băncilor urmează a fi atins cel târziu în data de 31 decembrie 2024.

Astfel, plata de către bănci a contribuțiilor stabilite pentru anul viitor va permite atingerea nivelului-țintă, care reieșind din suma depozitelor garantate la situația din 30 iunie 2023, reprezintă 573,4 milioane lei. Nivelul-țintă este reevaluat de către Banca Națională anual în funcție de suma depozitelor garantate a întregului sistem bancar.

Fondul de rezoluție bancară a fost constituit în vederea asigurării aplicării eficace a instrumentelor și competențelor de rezoluție de către Banca Națională a Moldovei, ale cărui resurse se utilizează conform obiectivelor rezoluției și principiilor prevăzute în Legea privind redresarea și rezoluția băncilor. La situația din 30 iunie 2023 resursele fondului constituiau 435,8 milioane lei.

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
23,24
Cer senin
Umiditate:40 %
Vint:6,69 m/s
Tue
18
Wed
14
Thu
15
Fri
13
Sat
13
Arhivă Radio Chișinău