BNM a ridicat regimul de supraveghere intensivă instituit la Victoriabank

  • 23 August 2018 19:42
BNM a ridicat regimul de supraveghere intensivă instituit la Victoriabank

Comitetul executiv al Băncii Naționale a Moldovei (BNM) a ridicat regimul de supraveghere intensivă instituit asupra activității băncii comerciale Victoriabank, transmite IPN.

Potrivit unui comunicat de presă al BNM, decizia a fost luată după ce s-a constatat că banca asigură transparentizarea structurii acționariatului ca urmare a achiziționării a 72,19% din capitalul social de către VB Investment Holding B.V., societate deținută de către Banca Transilvania din România în parteneriat cu Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD).

În același timp, a fost aprobat un nou Consiliu de administrație al băncii, care este funcțional din data de 9 august. La fel, a fost diminuat soldul creditelor neperformante în perioada 2017-2018 și realizate acțiunile incluse în planurile de remediere prescrise anterior de BNM.

Victoriabank a fost plasată sub supraveghere specială pe 11 iunie 2015 din cauza neregulilor stabilite atunci de către Banca Națională. Ulterior, supravegherea specială a fost înlocuită la 4 octombrie 2016 cu supravegherea intensivă urmare modificărilor legislative.

La 16 ianuarie 2018 și la 26 aprilie 2018, au avut loc licitații pe piața reglementată a Bursei de Valori a Moldovei, la care s-au vândut pachetele de acțiuni cu o cotă de 39,2% și, respectiv, de 5,42% din capitalul băncii. Drept urmare, investitor a devenit Banca Transilvania, primul grup bancar ca mărime din România, în parteneriat cu BERD. În prezent, acestea dețin o cotă de 72,19% din capitalul social al Victoriabank.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Ascultă&Călătorește cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
15,24
Cer senin
Umiditate:36 %
Vint:6,17 m/s
Sun
9
Mon
9
Tue
10
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău