BNM a revizuit în scădere prognoza asupra inflației

  • 11 August 2016 12:36
BNM a revizuit în scădere prognoza asupra inflației

Banca Națională a Moldovei a revizuit în scădere prognoza asupra inflației atât pentru acest an, cât și pentru anul viitor.

Potrivit unui raport, făcut public astăzi de către guvernatorul BNM,în 2016 rata anuală a inflației se va plasa la nivelul de 6,7 la sută, și de 4,4% în anul viitor, în scădere cu circa 0,4 puncte procentuale față de prognoza anterioară. Acest fapt va genera scumpiri la majoritatea mărfurilor și serviciilor, chiar dacă într-o măsura mai mică decât era prognozat anterior.

Potrivit raportului, rata medie anuală a inflației va avea o tendință de diminuare până la nivelul de 6,7 puncte procentuale, la sfârșitul anului 2016, după care va urma o stabilizare în jurul țintei de 4,4%.

Astfel, după cum a menționat Guvernatorul BNM, Sergiu Cioclea, evoluția descendentă a inflației a fost determinată de cererea internă modestă, de aprecierea ușoară a monedei naționale față de dolarul SUA și Euro, precum și de evoluțiile în descreștere a prețurilor la produsele alimentare, cele reglementate și produsele petroliere.

Potrivit raportului BNM, prețurile la majoritatea produselor și serviciilor vor continua să crească, însă mai puțin decât era prognozat anterior. Valoarea maximă a acestora va fi înregistrată în trimestrul doi al anului 2018, când se așteaptă o creștere a prețurilor de aproape 7%.

În același timp politica monetară va continua să fie afectată de persistența riscurilor și incertitudinilor asociate evoluțiilor din mediul extern și intern.

Sergiu Cioclea a menționat că Banca Națională ar putea insista pe menținerea unei politicii monetare relaxante, în cazul în care situația din sistemul financiar ar da semne de revigorare continuă.

Raportul atestă o creștere ușoară, cu 0,8 puncte procentuale, a Produsului Intern Brut. Evoluția pozitivă a PIB s-a datorat doar cererii interne, în timp ce exporturile au continuat să scadă. Și formarea brută de capital fix a înregistrat o contractare de 3.6 la sută, fapt ce reflectă o micșorare a venitului disponibil al populației, dar și incertitudinea încă sporită din partea agenților economici și a populației cu privire la evoluția ulterioară a economiei.

De notat că în 2015 rata anuală a inflației a constituit 13.4 la sută.
Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
14,96
Cer senin
Umiditate:29 %
Vint:4,12 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
8
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău