BNM a micșorat cu 4% rata de bază aplicată creditelor

  • 12 Mai 2023 10:09
BNM a micșorat cu 4% rata de bază aplicată creditelor

Comitetul executiv al Băncii Naționale a Moldovei a micșorat rata de bază aplicată la principalele operațiuni de politică monetară pe termen scurt cu patru la sută, până la nivelul de 10 la sută anual. Aceasta este a treia decizie de micșorare a indicatorului, luată în anul 2023. La începutul anului, rata de bază aplicată era de 20 la sută anual.

Bizlaw.md scrie că au fost stabilite următoarele rate de dobândă:

  • la creditele overnight, la nivelul de 12 la sută anual;
  • la depozitele overnight, la nivelul de 8 la sută anual.

BNM a mai decis să mențină norma rezervelor obligatorii din mijloacele atrase în lei moldovenești și în valută neconvertibilă la nivelul actual de 34 la sută din baza de calcul. La fel, a fost menținută norma rezervelor obligatorii din mijloacele atrase în valută liber convertibilă la nivelul actual de 45 la sută din baza de calcul.

Potrivit prognozei BNM, prețurile de consum vor încetini în perioada următoare, cel puțin, din cauza unei cereri interne joase, a scăderii tarifului la energia electrică, a efectului bazei înalte din anul trecut, precum și a încetinirii creșterii prețurilor la produse alimentare ca urmare a anticipărilor unui an agricol pozitiv. Totodată, Banca Națională anticipează o diminuare, la finele trimestrului III 2023, a tarifelor la gaze naturale și la serviciile comunal-locative conexe care, împreună cu efectul secundar ale acestora, vor avea un impact dezinflaționist.

Rata anuală a inflației va descrește până la sfârșitul orizontului de prognoză și va reveni în intervalul de variație în trimestrul IV 2023. Această dinamică va fi determinată, în mare parte, de toate componentele inflației. Cererea agregată va fi negativă până la începutul anului viitor din cauza deteriorării finanțării consumului casnic, cererii externe slabe, dar și a condițiilor monetare mai puțin restrictive, însă va fi stimulată de un impuls fiscal pozitiv redus.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Agenda globală
Meteo Chișinău
11,24
Cer senin
Umiditate:58 %
Vint:3,6 m/s
Wed
10
Thu
13
Fri
14
Sat
11
Sun
14
Arhivă Radio Chișinău