BNM a diminuat rata inflației, dar scumpirile vor continua

  • 04 Februarie 2016 19:02
BNM a diminuat rata inflației, dar scumpirile vor continua

Majoritatea serviciilor și produselor vor continua să se scumpească și în 2016, chiar dacă BNM a diminuat, pentru prima dată în ultimul an, rata inflației cu 1,8 puncte procentuale, până la nivelul de 12,4 la sută în primul trimestru al anului în curs.

Trendul inflaționist va fi accentuat de scăderi ale  remitențelor și importurilor, o devalorizare continuă a monedei naționale, dar și de recesiunea înregistrată de economia Federației Ruse, ca urmare a scăderii prețurilor la petrol.

Potrivit Guvernatorului BNM, Dorin Drăguțanu, pentru prima dată în ultimele patru trimestre, Banca Națională prognozează o diminuare a creșterii ritmului inflației până la 10,1% la finele acestui an și 6,6% în anul viitor. Totuși, ritmul lent de descreștere a acesteia, în special în prima jumătate a lui 2016, va genera scumpiri la majoritatea mărfurilor și serviciilor. Principalii factori care vor determina o mai mare rată a inflației și în consecință creșterea prețurilor sunt majorarea tarifelor la energia electrică și gazele naturale, seceta din anul trecut dar și deprecierea continuă a leului față de euro și dolar. Dorin Drăguțanu.

”Prețurile la produsele alimentare vor înregistra cel mai înalt nivel în primul trimestru al lui 2016, o decelerare ușoară în trimestrul II și o accelerare în trimestrul III al lui 2016. Nivelul înalt și ușor volatil al prețurilor este determinat în mare parte de secetă, dar și de volatilitatea anticipată a prețurilor la produsele alimentare pe piețele internaționale. În perspectivă și prețurile reglementate vor înregistra creșteri semnificative, susținute de deprecierea efectivă a monedei naționale față de dolarul SUA. Ritmul de creștere a prețurilor reglementate va atinge nivelul maxim de15.2% în trimestrul II al lui 2017”, a declarat guvernatorul BNM.

Mai mult, consideră Drăguțanu, reducerea exporturilor dar și diminuarea volumului remitențelor va avea un impact negativ asupra economiei Republicii Moldova în 2016.

”Am înrăutățit prognozele anterioare privind o eventuală creștere a economiei Federației Ruse cu minus 0,8 puncte procentuale. Creșterea economică în zona euro va continua să fie slabă. Mai mult, începutul anului 2016 a fost marcat de prăbușirea indicatorilor bursei chineze, ceea ce a alimentat și mai mult prognozele privind declinul economiei mondiale. Acești câțiva factori pot contribui la scăderea în continuare a cererii externe și a remiterilor și ar putea pune presiuni pe piața valutară locală”, a declarat Dorin Drăguțanu.

În același timp Dorin Drăguțanu a declarat că Banca Națională a Moldovei va continua să intervină pe piața valutară pentru stabilizarea cursului leului de ori de câte ori va fi nevoie, chiar dacă stabilizarea situației nu ține doar de BNM.

Totodată, guvernatorul BNM a menționat că Banca Națională ar putea adopta o relaxare a politicii monetare promovate în prezent, în cazul în care situația din sistemul financiar ar da semne de revigorare continuă, dar nu mai devreme de trimestrul III al acestui an.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
4,96
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:1,54 m/s
Sat
6
Sun
3
Mon
3
Tue
3
Wed
3
Arhivă Radio Chișinău