BNM a aprobat designul monedei comemorative „Medicul meu – eroul meu”

  • 09 Noiembrie 2020 17:20
 BNM a aprobat designul monedei comemorative „Medicul meu – eroul meu”

Conceptul de design al monedei comemorative dedicate medicilor, care urmează să fie emisă de Banca Națională a Moldovei, a fost selectat de o comise, din lucrările propuse de către cetățeni. Moneda „Medicul meu – eroul meu” va fi bătută în argint, transmite IPN.

Proiectele de design au fost evaluate de o comisie formată din experți de la BNM, Comisia Națională de Heraldică, Uniunea Artiștilor Plastici, Muzeul Național de Istorie a Moldovei etc.Totodată, au fost colectate opinii, în cadrul unor focus-grupuri, de la specialiști din domeniu. Este vorba despre instituții ca Agenția Națională de Sănătate Publică; Institutul de Medicină Urgentă; Spitalul Clinic Republican; Spitalul Municipal „Sfânta Treime”; Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale; Compania Națională de Asigurări în Medicină; Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale; Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițeanu” etc.

La comisia de selecție au ajuns 25 de concepte care au corespuns criteriilor, fiind alese 8 lucrări, prezentate spre consultare și specialiștilor din domeniul sănătății.

În final, s-a optat pentru lucrarea semnată de sculptorul Veaceslav Jiglițchi, membru al Uniunii Artiștilor Plastici din Republica Moldova. Proiectul de design reprezintă imaginea a doi medici pe fundalul hărții Republicii Moldova, redând neprețuita dedicație a lucrătorilor medicali din țară.

În vara anului curent, Comitetul executiv al BNM a decis să dedice o monedă lucrătorilor din domeniul sănătății și a invitat publicul să participe la elaborarea designului. Criteriile de bază pentru selectarea conceptelor au fost originalitatea, creativitatea și coerența elementelor de design, astfel încât să fie posibilă executarea acestora pe suprafața monedei. Fiecare participant a putut prezenta un singur concept, fiind obligat să respecte drepturile de autor și cele conexe.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
-8
Nori împrăștiați
Umiditate:62 %
Vint:3,09 m/s
Mon
-7
Tue
-7
Wed
-3
Thu
0
Fri
2

Curs oficial BNM 16 Ianuarie 2021

MDL RATĂ TREND
EUR 20.9996 -0.0000
USD 17.2814 -0.0000
RON 4.3095 -0.0000
UAH 0.6162 -0.0000
RUB 0.2358 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău