Bloomberg: SUA au prezentat Beijingului dovezi potrivit cărora companii chineze de stat ajută Rusia în războiul împotriva Ucrainei

  • 26 Ianuarie 11:22
Bloomberg: SUA au prezentat Beijingului dovezi potrivit cărora companii chineze de stat ajută Rusia în războiul împotriva Ucrainei

Administrația Biden a prezentat guvernului chinez dovezi potrivit cărora unele companii chineze de stat ar putea ajuta eforturile militare ale Rusiei în Ucraina, relatează agenția Bloomberg, citând surse anonime, potrivit BBC.

SUA încearcă să afle dacă Beijingul este la curent cu aceste activități.

Ce anume reprezintă ajutorul pentru Moscova, nu este clar. Este cunoscut doar în termeni generali că asistența este militară și economică.

Sursele Bloomberg consideră că firmele chineze asistă în mod deliberat Rusia în acțiunile sale militare.

Președintele Xi Jinping a evitat să critice Rusia în legătură cu războiul, dar s-a oferit să joace un rol în negocierile de pace și să se pronunțe împotriva utilizării armelor nucleare în conflict.

Dacă se va dovedi că firmele chineze de stat au sprijinit într-adevăr invazia Ucrainei, acest lucru ar avea implicații îngrijorătoare pentru politica SUA atât față de Rusia, cât și față de China, scrie Bloomberg.

Strategia SUA față de Ucraina se bazează, printre altele, pe izolarea guvernului președintelui Vladimir Putin și pe sugrumarea economiei acestuia. Un sprijin sporit din partea Chinei, a doua cea mai mare economie a lumii, ar putea submina semnificativ această strategie, conchide agenția.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
12,24
Cer senin
Umiditate:24 %
Vint:5,14 m/s
Fri
6
Sat
11
Sun
11
Mon
6
Tue
1
Arhivă Radio Chișinău