Blogger ucrainean acuzat de trădare, reținut în Spania. „Există motive să credem că a acționat la ordinele unor organisme străine”

  • 05 Mai 2022 16:11
Blogger ucrainean acuzat de trădare, reținut în Spania. „Există motive să credem că a acționat la ordinele unor organisme străine”

Autoritățile spaniole au reținut un blogger ucrainean prorus, în baza unui mandat internațional de arestare pentru trădare, scrie Reuters, preluată de Agerpres.

O sursă din poliție a precizat pentru agenția Reuters că Anatolii Șarii, un critic vocal al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski și al guvernului său prooccidental, a fost reținut în orașul de coastă Tarragona din Catalonia, fără a furniza mai multe detalii.

Anterior, serviciul de securitate ucrainean SBU a precizat într-un comunicat că Șarii a fost reținut miercuri, în cadrul unei operațiuni coordonate între autoritățile ucrainene și poliția spaniolă, sub suspiciunea că este vinovat de trădare și de infracțiunea „încălcării drepturilor egale ale cetățenilor”, bazate pe rasă, naționalitate și alte caracteristici.

„Anchetatorii SBU consideră că Șarii a desfășurat activități ilegale în detrimentul securității naționale a Ucrainei în domeniul informațiilor. Există motive să credem că Anatolii Șarii a acționat la ordinele unor organisme străine”, a adăugat SBU.

Ucraina l-a declarat suspect pe Șarii cu un an înainte de invadarea sa de către Rusia, pe 24 februarie.

10 ani în exil

După ce investigațiile sale în care critica frecvent autoritățile ucrainene au dus la probeleme cu legea și ulterior a fost vizat și de o tentativă de asasinat, Șarii a trăit în exil autoimpus din 2012 în țările UE, mai întâi în Lituania, apoi în Olanda și apoi în regiunea Catalonia din Spania.

Șarii, în vârstă de 43 de ani, a adoptat o poziție prorusă pronunțată după revolta din 2014 din Piața Maidan din Ucraina și anexarea Crimeei de către Rusia.

Invitat frecvent la posturile tv de stat rusești, el a susținut narativul Kremlinului potrivit căruia Ucraina este o „colonie occidentală” dominată de neonaziști care îi urăsc pe ruși, justificând invazia și acuzând media ucrainene și pe Zelenski de manipularea opiniei publice în Occident.

În 2019, el a înregistrat un partid politic ucrainean, numit Partidul lui Șarii, care a câștigat câteva zeci de locuri în mai multe adunări regionale.

Consiliul național de securitate din Ucraina a suspendat partidul, alături de altele cu legături cu Rusia, în luna martie, după declanșarea invaziei Rusiei.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:86 %
Vint:1,54 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău