Blocuri cu prize pentru mașini electrice - propunere a Comisiei Europene

  • 06 Mai 2018 14:14
Blocuri cu prize pentru mașini electrice - propunere a Comisiei Europene

Administratorii de la blocurile noi de locuințe, dar și de la clădirile de birouri ar putea fi obligați să instaleze cel puțin o stație de încărcare pentru mașinile electrice. E o propunere a Comisiei Europene, care ar putea deveni literă de lege și în România până în 2025.

La nivel european, doar 20% dintre proprietarii mașinilor ecologice folosesc stațiile publice de încărcare. Ceilalți - punctele special amenajate din clădirile de birouri unde lucrează sau în ansamblurile de locuințe.

În România, cele mai multe stații de reîncărcare pentru mașinile electrice sunt în parcările marilor centre comerciale și ale clădirilor de birouri.

Noua legislație pregătită în spațiul comunitar și care ar trebui transpusă și la noi prevede ca blocurile noi cu mai mult de 10 locuri de parcare să aibă cel puțin o stație de reîncărcare.

La acestea ar urma să se adauge stațiile publice.

În București ar putea fi instalate 40 de puncte de reîncărcare pentru mașinile electrică, adică 74 de locuri de parcare. Cererea e destul de mare pentru că anul trecut, în București, circulau 187 de mașini electrice.

În toată țară sunt înmatriculate în jur de 300 de autoturisme 100% electrice, la care se adaugă cele hibrid.

Suntem departe de cifrele și procentele din Franța, de pildă.

În Hexagon sunt acum 125.000 de stații de încărcare pentru mașinile electrice. Jumătate sunt în clădirile de birouri sau în fabrici, 36% în parcările unor clădiri rezidențiale și doar 13%, adică 20.000, sunt accesibile oricui. Cu o investiție de 10 milioane de euro, numărul stațiilor va ajunge la 100.000 pe teritoriul Franței până în 2020.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
21,63
Cer senin
Umiditate:53 %
Vint:7,72 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău