Blocul ACUM cere nerecunoașterea alegerilor în secțiile unde au votat alegătorii din Transnistria 

  • 24 Februarie 2019 20:12
Blocul ACUM cere nerecunoașterea alegerilor în secțiile unde au votat alegătorii din Transnistria 

„În cele două circumscripții organizate pentru regiunea transnistreană a fost comisă o fraudă masivă. Zeci de mii de oameni din regiunea transnistreană au fost transportați organizat în schimbul unei retribuții de 20 de dolari pentru a vota la alegerile parlamentare. În plus, în stânga Nistrului opoziția nu a avut posibilitatea de a desfășura campanie electorală, or accesul liderilor opoziției în acestă regiune a fost interzis”. Declarația a fost făcută de către liderii ACUM, Andrei Năstase și Maia Sandu, în cadrul unui briefing de presă, transmite IPN.

ACUM constată încălcarea principiului votului liber exprimat în aceste două circumscripții uninominale, fapt pentru care nu poate fi recunoscută valabilitatea scrutinului. Astfel, liderii blocului ACUM cheamă misiunile de observare a alegerilor să declare alegerile în aceste două circumscripții ca fiind contrare standardelor OSCE și ale Consiliului Europei și să nu le recunoască.

„Pentru neglijență crasă în exercitarea atribuțiilor de serviciu”, liderii blocului au declarat că vor depune plângere penală împotriva șefului Inspectoratului General al Poliției, Alexandru Pânzari.

Aceștia au făcut referire la situația din circumscripția nr. 33 din Chișinău, unde candidează și Andrei Năstase, menționând că „regimul a recurs la o fraudă masivă, manifestată, în special, prin falsificarea listelor electorale și aducerea organizată a oamenilor din alte circumscripții pentru a vota pentru candidatul democrat, Constantin Țuțu”.

ACUM mai constată „zeci de cazuri de intimidare și hărțuire a observatorilor din partea candidatului opoziției de către exponenții regimului de guvernare”.

Totodată, liderii blocului afirmă că actuala guvernare împiedică depunerea contestațiilor.

ACUM anunță și că va solicita tragerea la răspundere penală a Alinei Russu, președinta Comisiei Electorale Centrale, „pentru obstrucționarea dreptului de vot în diasporă și abuz de putere”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
19,96
Cer senin
Umiditate:62 %
Vint:1,54 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău