Blocaj în negocierile OPEC+. Prețul petrolului crește din nou
-
06 Iulie 2021 13:58
Țările OPEC+ au anulat luni discuțiile privind creșterea producției de țiței, din cauza opoziției Emiratelor Arabe Unite. Prin urmare, este așteptată o nouă creștere a prețului petrolului, care a ajuns deja la cel mai înalt nivel din 2018, relatează Reuters, potrivit DIGI24.ro.
Săptămâna trecută, Emiratele Arabe Unite au respins o propunere de prelungire de opt luni a limitelor de producție, ceea ce înseamnă că nu s-a ajuns la niciun acord pentru creșterea producției în august. Ministrul saudit al energiei, prințul Abdulaziz bin Salman, a făcut un apel „compromis și rațiune” pentru a obține un acord, după două zile de discuții eșuate săptămâna trecută, notează sursa citată.
Dar patru surse OPEC+ au declarat pentru Reuters că nu s-au înregistrat progrese. Secretarul general al OPEC, Mohammad Barkindo, a anunțat luni că ședința a fost anulată, fără a fi stabilită o dată pentru următoarea reuniune.
Eșecul discuțiilor privind o creștere a producției de petrol începând de luna viitoare a contribuit la creșterea cotației de referință a petrolului Brent cu 1,1%, la peste 77 de dolari pe baril.
Unele surse OPEC+ au declarat că nu va exista o creștere a producției de petrol în august, în timp ce altele au spus că va avea loc o nouă întâlnire în zilele următoare și cred că se va ajunge totuși la un acord.
„Nu există nicio decizie cu privire la luna august, dar discuțiile continuă. Piața are nevoie de acest petrol", a spus o sursă apropiată discuțiilor.
Prețul petrolului a ajuns la cel mai ridicat nivel din 2018, iar acest lucru provoacă îngrijorări că inflația provocată de creșteri în lanț ale prețurilor ar putea deraia recuperarea economiei globale după pandemie.
OPEC+, care reunește membrii OPEC, Rusia și alți producători de țiței, a convenit anul trecut reduceri record de producție de aproape 10 milioane de barili pe zi, aproximativ 10% din producția mondială, ca urmare scăderii cererii în pandemie. Limitele au fost relaxate treptat și producția este acum la aproximativ 5,8 milioane de barili pe zi.