Blinken vorbește despre o discuție ''constructivă'' cu omologul său chinez, dar lansează și un avertisment în privința Taiwanului

  • 09 Iulie 2022 19:59
 Blinken vorbește despre o discuție ''constructivă'' cu omologul său chinez, dar lansează și un avertisment în privința Taiwanului

Secretarul de stat american Antony Blinken a avut o întrevedere sâmbătă, pe insula indoneziană Bali, cu omologul său chinez Wang Yi și a calificat discuțiile avute drept "utile, sincere și constructive", dar a lansat și un avertisment Beijingului în privința Taiwanului, relatează AFP.


"În pofida complexității relațiilor noastre, pot să spun cu o anumită încredere că delegațiile noastre au găsit discuțiile de astăzi utile, sincere și constructive", a declarat Blinken după cinci ore de discuții cu Wang, a doua zi după o reuniune a șefilor diplomațiilor G20 din Bali.

"Am exprimat profundele preocupări ale SUA privind retorica și activitățile din ce în ce mai provocatoare ale Beijingului cu privire la Taiwan și importanța vitală a menținerii păcii și stabilității în strâmtoarea Taiwan", a adăugat totuși Biden.

SUA sunt îngrijorate de presiunea militară sporită a Beijingului din ultimii ani asupra Taiwanului, insula de democrație pe care China o consideră o parte a teritoriului său și pe care a jurat să o recucerească într-o zi.

Antony Blinken i-a cerut, de asemenea, omologului său chinez, ca țara sa să se delimiteze față de Moscova și să condamne "agresiunea rusă" asupra Ucrainei.

"Este cu adevărat momentul în care trebuie să ne ridicăm cu toții, cum au făcut-o țările G20 una după alta, pentru a condamna agresiunea și a cere, între altele, ca Rusia să autorizeze accesul proviziilor alimentare blocate în Ucraina", a declarat Blinken.

El a spus că nu a perceput "niciun semn" de cooperare din partea Rusiei.

În ajun, ministrul rus al afacerilor externe Serghei Lavrov a plecat de la reuniunea cu omologii săi din G20 după ce s-a confruntat cu un torent de critici privind invazia rusă din Ucraina.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Arena Națională
Meteo Chișinău
30,24
Cer senin
Umiditate:45 %
Vint:2,57 m/s
Mon
26
Tue
26
Wed
25
Thu
23
Fri
22
Arhivă Radio Chișinău