Blinken și-a amânat deplasarea la Beijing după detectarea unui balon chinez deasupra SUA

  • 03 Februarie 2023 18:51
Blinken și-a amânat deplasarea la Beijing după detectarea unui balon chinez deasupra SUA

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a decis să își amâne deplasarea prevăzută în acest weekend la Beijing din cauza tensiunilor provocate de detectarea unui balon spion chinez deasupra teritoriului Statelor Unite, a indicat vineri un responsabil american de rang înalt din Departamentul de Stat, potrivit agențiilor Reuters și France Presse.

China și-a exprimat puțin mai devreme regretul pentru incident, precizând că 'dirijabilul este din China și este de natură civilă, utilizat pentru cercetări meteorologice și alte cercetări științifice. Din cauza influenței curenților de aer vestici și a capabilității sale de control limitate, dirijabilul a deviat de la cursul intenționat', Agerpres.

„Am luat notă de declarația de regret a RPC (Republicii Populare Chineze), dar prezența acestui balon în spațiul nostru aerian este o clară încălcare a suveranității noastre, ca și a dreptului internațional, și este inacceptabil că acest lucru s-a întâmplat', le-a declarat responsabilul din Departamentul de Stat reporterilor.

„După consultări cu partenerii noștri inter-agenții, precum și cu Congresul, am concluzionat că în acest moment nu sunt întrunite condițiile pentru ca secretarul Blinken să se deplaseze în China', a precizat el.

Vizita lui Blinken, prevăzută pentru duminică și luni, a fost așadar 'amânată' și va fi reprogramată când 'vor fi întrunite condițiile', a adăugat oficialul, declarându-se 'încrezător' în capacitatea Statelor Unite de a menține dialogul cu Beijingul.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:0,51 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Thu
17
Arhivă Radio Chișinău